Avrupa
Silah yüklü gemi rota değiştirdi
Suriye'ye patlayıcı madde taşıdığı gerekçesiyle, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde durdurulan kargo gemisi, rotasını değiştirdiği için serbest bırakıldı.
Haberin Öne Çıkanları
Yakıt için limana girdi
AB'ye haber verildi
Ambargonun sonucu

suriye'de, devlet başkanı beşar esad'a karşı isyan sürerken, şam yönetiminin yanında yer alan rusya'dan yola çıkan bir gemideki mühimmata kıbrıs rum yetkililerince el konuldu. suriye'nin lazkiye limanı'na gitmeyeceğini bildirmesinin ardından rum makamlar geminin ayrılmasına izin verdi.
gemideki patlayıcı, limasol limanındaki yakıt ikmali sırasındaki denetimlerde farkedilmişti. rum basını, geminin rusya'nın saint petersburg kentinden yola çıktığını ve suriye'nin lazkiye limanına gitmekte olduğunu duyurmuştu.
yetkililer, gemide rusya'ya ait tonlarca mühimmat olduğunu doğruladı, ancak suriye'ye gitmeyeceği için limasol'dan ayrılmakta serbest olduğunu açıkladı.
rum basının iddiası
rum politis gazetesine göre, yaklaşık bir ay önce st. petersburg limanı'ndan suriye'ye gitmek üzere demir alan chariot isimli rus gemisi, ab'nin suriye'ye uyguladığı ambargo nedeniyle üç haftadır akdeniz'de dolaşarak suriye'nin lazkiye limanı'na girmek için uygun zamanı kolladı, ancak yakıtı tükendiği için ikmal yapmak üzere çarşamba akşamı limasol limanı açıklarına yanaşarak ikmal talebinde bulundu.
ikmalin yapılmasının ardından uluslararası kurallar gereği geminin yükünü arayan rum makamları, geminin yaklaşık 60 ton patlayıcı taşıdığının saptanması üzerine devletler arası kırmızı alarm verdi ve ab ile temasa geçti.
habere göre, geminin manifesto belgelerinde, çeşitli kalibrelerdeki 60 ton mermiden oluşan patlayıcı/mühimmatın alıcısı olarak suriye savunma bakanlığı görünüyordu.
mari'deki patlama hatırlandı
chariot'a yapılan operasyon, iran'dan suriye'ye patlayıcı taşırken için 2009'da el konulan monchegorsk isimli rus gemisindeki mühimmatın mari'deki evangelos florakis deniz üssü'ne taşındıktan sonra patlamasını akıllara getirmişti.

'sularımızda yeni kabus' başlığını atan rum politis gazetesi, 98 konteynır dolusu patlayıcıdan oluşan mühimmatın 11 temmuz 2011 günü infilak etmesini hatırlattığı haberinde, hükümetten gerekli önlemleri almasını istemişti.
gazete, yeni durumdaki karmaşıklığı şu satırlarla haberine taşımıştı:
"çünkü bu sefer karşımızdaki, güvenlik konseyi kararı nedeniyle silah ambargosu uygulanan iran değil, geleneksel dostumuz ve bm güvenlik konseyi daimi üyesi olan rusya'dır. gerek rusya'nın gerek çin'in birkaç ay önce beşşar esad rejimine silah satışının yasaklanması yönünde karar çıkartılmasına itiraz ettiğini de biliyoruz. ab bakanlar konseyi'nin geçen yılın mayıs ayında aldığı karar, üye ülkesi olarak 'kıbrıs'ı bağlıyor.
bilindiği gibi o zaman ab tarafından suriye'ye dayatılan yaptırımlar arasında, bu ülkeye silah satışlarının dondurulması da var. uygulanacak yaptırımların tartışıldığı zaman güney kıbrıs, yunanistan, italya ve ispanya ile birlikte, esad rejimine yaptırım uygulanmasına karşı çıkmış, bu da uzlaşı kararının, suriye'nin kendi vatandaşlarına şiddet kullanarak bastırma konusunda sorumlu görülen 13 kişiye vize yasağı ve hesapların dondurulması ile sınırlı kalmasını gündeme getirmişti. 23 mayıs'taki son kararda yaptırımlar listesine beşşar esad da eklenmişti."
alithia gazetesi ise başlığında 'tarih tekerrür ediyor' ifadesini kullandı ve altı ay önce mari'de gerçekleşen trajediyi hatırlatmıştı.
kaynak: ajanslar
kaynak: ajanslar
Yorumlar