Avrupa

Şimon Peres Kıbrıs'ta

Adaya resmi ziyarette bulunan İsrail Cumhurbaşkanı, mevkidaşı Hristofyas'la doğalgaz arama faaliyetlerine yönelik muhtemel işbirliğini masaya yatıracak.

Konular: Ortadoğu, İsrail

Haberin Öne Çıkanları

Dört anlaşma imzalanacak

Doğalgaz konusu görüşülecek

larnaka havaalanı'nda rum dışişleri bakanı erota kozako markulli tarafından karşılanan şimon peres için resmi karşılama, rum başkanlık sarayı'nda dimitris hristofyas tarafından yapılacak.

karşılamanın ardından hristofyas ile peres baş başa görüşecek ve devamında da iki ülke heyetleri arasındaki görüşmeye geçilecek. görüşmenin gündeminde kıbrıs ve ortadoğu sorunu dışında, doğalgaz, türkiye'nin bu konudaki tavrı ve güney kıbrıs ile israil'in doğalgaz konusundaki muhtemel işbirliği konuları bulunuyor.

kıbrıs rum kesimi ile israil arasında araştırma, kalkınma, yenilenebilir enerji kaynakları, arkeoloji ve telekomünikasyon konularında dört anlaşma imzalanacak.

geniş güvenlik önlemleri

bu arada, peres'in ziyareti nedeniyle rum polisinin geniş güvenlik önlemleri aldığı ve alarm durumuna geçtiği, polisin helikopterle havadan kontrol yaptığı ve bir kriz masası oluşturulduğu bildirildi.

öte yandan, hristofyas da new york'un long island bölgesindeki greentree'de sona eren iki günlük kıbrıs görüşmeleri sonrasında adaya döndü.

birleşmiş milletler (bm), kuzey kıbrıs türk cumhuriyeti (kktc) ve kıbrıs cumhuriyeti arasında, sorunun çözümüne yönelik olarak düzenlenen dördüncü ‘üçlü görüşme’ pazartesi günü sona ermişti.

ilişkiler kötü durumda

türkiye’nin hem israil, hem de kıbrıs cumhuriyeti’yle ilişkileri gergin seyir izliyor.

amerikan noble energy şirketinin, eylül ayında kıbrıs cumhuriyeti’nin kendi tanımladığı münhasır ekonomik bölgesinin 12’nci parselinde petrol ve doğalgaz aramaya başlaması, bölgede gerginlik yaratmış, türkiye de kktc ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde doğal kaynak araştırmaları yapan piri reis gemisini ada çevresine yollamıştı. söz konusu gelişmelerin, kıbrıs müzakere sürecine sekte vurabileceğinden korkuluyor.

öte yandan, israil, gazze ablukasını kırmak için mayıs 2010’da yola çıkan mavi marmara gemisine uluslararası sularda askeri operasyon düzenleyerek, dokuz türkiye vatandaşını öldürmüştü. ankara’nın resmi özür talebine olumsuz cevap veren israil’le türkiye’nin ilişkileri gerilmişti.

aylar süren görüşmeler sonuç getirmeyince, defalarca ertelenen birleşmiş milletler’in (bm) mavi marmara baskınına ilişkin raporu eylül ayında açıklanmıştı. raporun içeriğine sert tepki gösteren türkiye, israil ile diplomatik ilişkilerin ikinci katip düzeyine düşürülmesi de dahil olmak üzere bir dizi kararı hayata geçirmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;