Ortadoğu

Sınır kasabası muhaliflerin

Suriye'de Şam yönetimine karşı savaşan birlikler, son olarak Türkiye sınırı yakınındaki Harim'i ele geçirdi.

Haberin Öne Çıkanları

'Kale, üsse çevrilmişti'

'Büyük önem taşıyor'

'30 asker teslim oldu'

Silahlı muhalifler salı günü erken saatlerde Harim'de kontrolü sağladı. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

rejim karşıtı isyanın 22 aydır sürdüğü suriye’nin kuzeyinde ilerleyişlerini sürdüren silahlı muhalifler, türkiye sınırı yakınındaki harim kasabasını ele geçirdi. 

londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi’nden yapılan açıklamaya göre, muhalifler salı günü erken saatlerde harim'de kontrolü sağladı.

idlib’de yaşayan muhammed kenan adlı aktivist, amerikan associated press haber ajansına yaptığı açıklamada, şam yönetiminin askeri üsse çevirdiği tarihi kalenin de ele geçirilmesiyle, kasabanın tamamen 'özgürleştirildiğini' söyledi.

suriye'nin kuzeyinde bulunan idlib kentindeki 20 bin nüfuslu harim, muhaliflerin son dönemde peş peşe ele geçirdiği sınır kasabalarının sonuncusu oldu.

insan hakları gözlemevi başkanı rami abdülrahman, harim’in ele geçirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

abdülrahman ayrıca, pazartesi günü aralarında suriye ordusundan askerler ve devlet başkanı beşşar esed’e bağlı silahlı kişilerin de bulunduğu 30 askerin muhaliflere teslim olduğunu kaydetti.

muhalifler bombalanıyor

öte yandan, suriye ordusu başkent şam’daki başkanlık sarayı'na dört kilometre uzaklıkta bulunan kasyun tepesi’nden muhalif birlikleri bombalıyor.

ülkenin ticari başkenti halep’te ise şehrin batısında yer alan bir polis okulu, muhaliflerin eline geçti.

'17 kişi kurşuna dizildi'

bu arada, suriyeli aktivistler, rejim güçlerinin şam kırsalında aralarında baba ve sekiz yaşında çocuğu olmak üzere 17 kişiyi kurşuna dizdiğini öne sürdü.

şam haber ağı’nın iddiasına göre ise rejim güçlerinin deyr ez zor’daki buseyra köyü'ne bombalaması sonucu 10 kişi öldü. haber ağı ayrıca suriye'deki askeri inzibat birliklerinin komutanı tuğgeneral abdulaziz el şelal'in ordudan ayrılarak muhaliflere katıldığını duyurdu.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüştü.

insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı, yaklaşık on bini güvenlik görevlisi olmak üzere 40 bini geçti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;