Mısır'da darbe dönemi

Sisi halkı meydanlara çağırdı

Mısır'da darbeyle yönetime el koyan ve cumhurbaşkanını görevden alan Genelkurmay Başkanı, 'teröre ve şiddete karşı' halktan orduya destek vermesini istedi.

Konular: Afrika, Mısır
Salı günü sabah saatlerinde Kahire Üniversitesi'nde çatışmalar yaşanmıştı. [AFP]

mısır'da cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin görevden almasının ardından yaşanan iç karışıklık sürerken, radikal islamcı olduğu düşünülen grupların saldırılarına maruz kalan ordudan açıklama geldi.

darbeyle yönetime el koyan genelkurmay başkanı abdülfettah sisi,  ordunun 'şiddet ve terörü sona erdirmesi için' halkın destek olmasını istedi. 

devlet televizyonundan canlı yayınlanan açıklamasında sisi, “önümüzdeki cuma günü şiddet ve terörü engelleyebilmemiz için tüm mısırlıları sokağa çıkmaya davet ediyorum. tüm mısırlılara sesleniyorum, devrime sahip çıkın. mısırlılar hakkınızı savunun ve benimle beraber olun. bu bize ve orduya moral kazandıracaktır” diye konuştu.

sisi, 'şiddet' çağrısı yapmadığını yalnızca 'ulusal uzlaşı' istediğini belirtti. 

ülkede 3 temmuz'da ordunun yönetime müdahale etmesinin ardından görevden alınan cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin yandaşları ve muhalifleri farklı bölgelerde bir araya gelerek protesto gösterileri düzenliyor. zaman zaman karşı karşıya gelen gruplar arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor.  

mursi yandaşlarına saldırı

çarşamba sabahı devrik cumhurbaşkanı muhammed mursi’ye destek gösterisi yapan gruba kimliği bilinmeyen bir grup tarafından ateş açıldı. başkent kahire'de çarşamba sabah saatlerinde meydana gelen olayda bir gösterici hayatını kaybetti.

al jazeera muhabiri  rawya rageh, görgü tanıklarının kimliği bilinmeyen silahlı kişilerin gruba yüksek bir yerden ateş açtığını söylediklerini aktardı.

müslüman kardeşler, saldırıdan polisi sorumlu tuttu. grup, internet sitesinden yaptığı açıklamada  sivil giysiler içindeki polisin gerçek mermi kullanarak göstericilerin üzerine ateş açtığını iddia etti.  ancak güvenlik güçleri suçlamayı reddetti.

karakola bomba

kahire’nin kuzeyinde bulunan dakhalia eyaletinde ise polis merkezinde bomba patladı. burada da bir kişi öldü, en az 19 kişi yaralandı. güvenlik yetkilileri bombanın yoldan geçen bir aracın içinden atıldığını belirtti ve yaralananların en az 13’ünün polis olduğunu aktardı.  

mısır’da son 48 saatte şiddet olaylarında ve mursi yanlıları ile muhalifler arasındaki çatışmalarda artış yaşandı. içişleri bakanlığı çatışma ve saldırılarda 12 kişinin öldüğünü duyurdu.

salı günü sabah saatlerinde kahire universitesi’nde müslüman kardeşler protestosu sırasında göstericiler ve karşıt görüşlüler arasında çatışmalar çıkmıştı. pazartesi günü de kahire sokaklarında çok sayıda çatışma yaşanmıştı.

cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin ordu tarafından görevden uzaklaştırılmasının ardından geçici cumhurbaşkanı olarak atanan adli mansur, taraflara uzlaşı çağrısını yinelemişti. mansur, "ülkede bölünmenin, nefretin, kinin olmadığı yeni bir sayfa açmak istiyoruz" diye konuşmuştu. 

mursi'nin ailesi ise kaçırıldığı suçlamasıyla yurt içi ve yurt dışında dava açmaya hazırlanıyor. 3 temmuz tarihinde görevden alınarak gizli bir yere götürülen mursi’nin nerede olduğu hala bilinmiyor.

birinci yıldönümünde darbe

mısır'da mursi’nin göreve gelişinin birinci yıldönümünde istifası için sokağa dökülen muhalifler ve müslüman kardeşler arasındaki çatışmaların birinci haftasında, ordu yönetime el koymuştu.

mursi'ye siyasi uzlaşı için 48 saat süre veren genelkurmay başkanı abdulfettah sisi, sürenin dolmasının ardından televizyon ekranlarından darbeyi ilan etmişti.

sisi'nin darbeyi duyurduğu anda yanında muhalif siyasetçiler ve çok sayıda dini lider de vardı.

ülkede anayasa askıya alındı, dokuz ay içinde yapılacak seçimlere kadar teknokrat hükümeti mısır'ı yönetecek.

ocak 2011'de ülkeyi 30 yıl demir yumrukla yöneten hüsnü mübarek'i iktidardan indiren mısırlılar, şimdi askeri darbe sonrası yeni bir siyasi belirsizlikle karşı karşıya. mursi döneminde kutuplaşmanın arttığı ülkeyi, sancılı bir gelecek bekliyor.

muhammed mursi, mübarek’in koltuğunu bırakmasının ardından ilk demokratik seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

mursi, ülke ekonomisini yoluna koyamadığı için ve islamcıları güçlendirdiği için eleştirilerin hedefindeydi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;