Türkiye

'Sivas'ta zaman aşımı yok'

Cezai yükümlülükten sadece beş kişinin muaf olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Olaya ideolojik yaklaşılıyor" diye konuştu.

Haberin Öne Çıkanları

33 müebbet var

'Ağır cezalar verildi'

'Olaylar çarpıtılıyor'

Erdoğan Ankara Adalet Sarayı’nın önünde gösteri yapılmasını doğru bulmadığını söyledi. [AA]

sivas davası'ndan çıkan zaman aşımı kararına başbakan recep tayyip erdoğan'dan ilk açıklama geldi. ‎sivas davası'nda 33 kişinin ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olduğunu belirten erdoğan, "tek tarafa ben siyasi bir servis yapmayı doğru bulmuyorum. bu tür ideolojik yaklaşımlar yanlış" dedi. erdoğan "ankara adalet sarayı’nın önünde gösteri yapmak suretiyle belli bir fraksiyonun, ideolojinin borazanlığını yapmayı doğru bulmuyorum" diye konuştu.

türkiye’de aradan 30 yıl geçmesine rağmen 12 eylül’de yaşananların da masaya yatırıldığını hatırlatan erdoğan, "şuanda beş kişinin zaman aşımı konuşuluyor. 'sivas davası zaman aşımına uğradı' ifadesini ben çok yanlış buluyorum" dedi.

ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olan 33 kişi olduğunu söyleyen erdoğan "bunun dışında ağır hapis cezasıyla cezalandırılmış onlarca kişi var. bunlar hep gözden kaçırılıyor, saptırılıyor. burada çok ciddi yanlışlar var" diye ekledi. 

TCK 77 nedir?

2005 yılında yürürlüğe giren tck'nın  77'inci  maddesine göre, 'kasten öldürme, yaralama, işkence, eziyet veya köleleştirme, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma suçlarının bir plan doğrultusunda, sistemli olarak işlenmesi 'insanlığa karşı suç' olarak tanımlanıyor.

ideolojik yaklaşımların yanlış olduğunu söyleyen erdoğan, "ankara adalet sarayı’nın önünde gösteri yapmak suretiyle belli bir fraksiyonun, ideolojinin borazanlığını yapmayı doğru bulmuyorum" diye konuştu.

öte yandan, sivas davası'nın avukatları zaman aşımı kararını temyize götürdüklerini açıkladı. 

zamanaşımına uğradı

beş firari sanığın sivas’ta 2 temmuz 1993 tarihinde 35 kişinin öldürülmesinden dolayı yargılandığı dava, zaman aşımından düşmüştü.

ankara 11. ağır ceza mahkemesi'ndeki duruşmada savcının zaman aşımı talebini değerlendiren mahkeme, pir sultan abdal şenlikleri için kentte bulunan sanatçı ve aydınların kaldığı madımak oteli'nin ateşe verilmesini 'anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs’ suçu olarak nitelediği için, davada 15 yıllık zamanaşımı dolmuştu.

avukatların, olayın 'insanlığa karşı suç' olarak sayılması talepleri kabul edilseydi, dava için zaman aşımı söz konusu olmayacaktı. ancak mahkeme suçun işlendiği tarihte tck'da insanlığa karşı suçları bir madde bulunmadığını hatırlatarak, dolayısıyla davanın 77'nci madde kapsamında ele alınamayacağına hükmetmişti.

35 kişi öldürüldü

kentteki pir sultan abdal şenliklerine katılan çok sayıda şair, yazar ve müzisyen madımak oteli’nde kalıyordu. aralarında aziz nesin’in de yer aldığı bazı isimlerin şenliklerde yaptığı konuşmalar üzerine kentte, katılımcıların ‘ateizm propagandası’ yaptığı iddiası yayılmaya başladı.

2 temmuz 1993 günü yaklaşık 15 bin kişi cuma namazının ardından otelin bulunduğu bölgede toplandı. grup oteli önce taşladı daha sonra ise ateşe verdi. güvenlik güçleri müdahale için sekiz saat bekledi. olayda 35 kişi yanarak ve boğularak hayatını kaybetti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;