KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ
suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu'nun (smdk) istanbul'daki genel kurul toplantısı yoğun fikir ayrılıkları eşliğinde sürüyor. toplantıda beşinci güne girilirken, batı ve arap ülkelerinin desteğine sahip liberal muhalif mişel kilo’nun liderliğindeki grubun önerdiği 22 kişinin çoğu smdk'ya giremedi. muhaliflerin çatı örgütü konumundaki 60 üyeli smdk pazar günü, genişleme kararı çerçevesinde sadece sekiz yeni üyeyi bünyesine kabul etti.
smdk sözcüsü halid salih pazartesi sabahı istanbul’da düzenlediği basın toplantısında, sekiz üyenin koalisyona katılmak için gerekli 42 oyu aldıklarını açıkladı. koalisyona katılan isimler arasında mişel kilo, ferah attasi ve cemal süleyman gibi muhalifler bulunuyor.
istanbul'daki toplantıda, gündemin önemli maddelerinden biri olan yeni smdk liderinin seçilmesi konusunda uzlaşmaya varılamadı. smdk, şam yönetimi ile muhalifleri masaya oturtmayı hedefleyen 2. cenevre konferansı'na iştirak edilip edilmeyeceğine ilişkin olarak da henüz bir karar alamadı.
'ülkede yaşananları değerlendireceğiz'
öte yandan, toplantının yapıldığı otelde al jazeera muhabiri sümeyye ertekin’e konuşan halid salih, pazartesi günkü oturumlarda daha çok suriye'de yaşananları değerlendireceklerini söyledi.
son 24 saattir rejimin başkent şam'a yakın bazı yerlerde kimyasal silah kullandığını vurgulayan salih, “daha çok içerideki insanlara nasıl yardım edebiliriz ona odaklanmak istiyoruz. koalisyon’un genişlemesi, cenevre konferansı’na katılım, yeni liderin seçimi ve geçici hükümetin bakanlar kurulunun oylanması da diğer gündem maddeleri olacak” dedi.
geçtiğimiz yıl haziran ayında yine cenevre'de, batılı ülkeler ile suriye konusunda karşı görüşte olan
çin ve
rusya’nın katılımıyla bir konferans düzenlenmişti. toplantıda, ülkede bir geçiş hükümeti kurulması konusunda fikir birliğine varmıştı. sonuç bildirisinde yer alan ilkeler üzerinde anlaşan taraflar, belgeye suriye devlet başkanı
beşar esad’ın durumuna ilişkin herhangi bir madde ise koymamıştı. metin, pratik olarak hayata geçirilememişti.
iki önemli toplantı
smdk’nın istanbul’daki toplantısı sürerken, fransa’nın başkenti paris ile ab’nin merkezi konumundaki brüksel’de de, suriye’deki duruma ilişkin önemli toplantılar yapılıyor.
abd dışişleri bakanı kerry ile rusya dışişleri bakanı lavrov paris'te fransa dışişleri bakanı laurent fabius’un ev sahipliğinde, 27 üyeli ab’nin dışişleri bakanları ise brüksel’deki dış ilişkiler konseyi toplantısında bir araya geliyor.
ingiltere ve fransa, suriye’nin geneline uygulanan ve ülke sınırları içine ab ülkelerinden silah tedarikini engelleyen ambargonun, muhaliflere silah gönderilebilmesi amacıyla gevşetilmesi gerektiğini savunuyor. avusturya ve almanya gibi ülkeler ise aynı görüşü paylaşmıyor.
süresi 1 haziran'da dolacak ambargoya ilişkin olarak herhangi bir karar alınamaması durumunda, uygulama tamamen sona erebilir.
almanya dışişleri bakanı guido westerwelle, ab içinde konuya ilişkin olarak 'çok farklı pozisyonlar bulunduğunu' belirterek, iki gün sürecek dış ilişkiler konseyi toplantısında bir karara varılıp varılamayacağının belli olmadığını söyledi.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında
silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle 70 binden fazla insan hayatını kaybetti.
uluslararası toplum, ülkedeki krizi sona erdirmenin yollarını arıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar