Afrika

Somali Konferansı başladı

Uluslararası toplum, BM Genel Sekreteri'nin de katıldığı toplantıda yıllardır iç karışıklık içinde bulunan ülkenin durumunu değerlendiriyor.

Haberin Öne Çıkanları

40 ülkeden katılımcı

Davutoğlu da Londra'da

Eş Şebab'dan tehdit

Katılımcılar arasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da var.
Katılımcılar arasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da var. [Reuters]

Eş Şebab katılmadı

somali'nin güneyinin önemli bölümünü kontrolünde tutan hükümet karşıtı islamcı örgüt eş şebab, toplantıda temsil edilmedi. al jazeera'ya açıklama yapan eş şebab sözcüsü ebu ömer abdurrahman, 'konferanstan somali'ye istenmeyen bir müdahale kararı çıkması halinde kötü şeylerin yaşanacağını' söyledi. örgüt, toplantının ardından yayınladığı bildiride delegeleri istikrarsızlığı uzatmakla suçladı ve konferansın sonuçlarıyla mücadele edeceklerini belirtti. 

dünya liderleri, somali'deki durumu ve çözüm önerilerini görüşmek üzere ingiltere’nin başkenti londra’da mogadişu hükümeti bir araya geldi. 

ülkede süren korsanlık, yoksulluk, kıtlık ve iç savaşa karşı çabaların kırk ülkeden temsilciler tarafından masaya yatırılacağı konferansın açılış konuşmasını ingiltere başbakanı david cameron yaptı.

cameron, somali’nin sorunlarının dünyayı etkilediğini vurgulayarak, “eğer dünyanın kalanı arkasına dayanıp bu durumu izlerse bedelini öder. bu yüzden uluslararası toplum olarak, somalililere yardım etmek hepimizin çıkarınadır” dedi. 

toplantıya, bm genel sekreteri ban ki-moon, abd dışişleri bakanı hillary clinton ve türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu'na ek olarak, birleşik arap emirlikleri, isveç, arap birliği, avrupa birliği, islam işbirliği teşkilatı, somali, etiyopya, kenya, uganda gibi ülke ve kuruluşlardan üst düzey yetkililer katılıyor.

konferans çerçevesinde, güvenlik, siyasi gelişme, yerel istikrar, terörle mücadele, korsanlarla mücadele, insani yardım ve uluslararası koordinasyon gibi detaylı konulara ilişkin görüşmeler yapılacak. toplantı sonunda uluslararası toplumun bu ülke ile ilgili önlemlerin yer alacağı bir sonuç bildirisine imza atması öngörülüyor.

baidoa hükümet kontrolünde
 
somali'de faaliyet gösteren hükümet karşıtı islamcı silahlı örgüt eş şebab perşembe günü ana merkezlerinden baidoa şehrini kaybetmesi sonrası 'daha fazla kan dökme' tehdidinde bulunmuştu.
 
grubun komutanlarından muhammed ibrahim, somali ordusuna meydan okuyarak, "kontrolü ele geçirmeleri, kentin keyfini çıkaracakları anlamına gelmiyor. daha çok kan dökülecek. baidoa onlara mezar olacak” demişti. 
 
somali ve etiyopya birliklerinin salı akşamı kenti ele geçirdikleri bildirilmiş, haber çarşamba günü somali yetkililerince doğrulanmıştı. somalili komutan muhidin ali, baidoa’nın kontrolünü tek bir kurşun bile atmadan ele geçirdiklerini ve kent halkının askerleri coşku içinde karşıladığını belirtmişti.

baidoa sakinlerinin açıklamalarına göre, eş şebab üyeleri aileleriyle birlikte örgütün elindeki diğer bir kent olan afgoye’ye doğru kaçtı.

başkent mogadişu’nun 250 kilometre kuzeybatısında yer alan stratejik önemi yüksek kent, eş şebab'ın kontrolündeki en büyük ikinci yerleşim birimiydi. daha önce geçiş hükümetine ev sahipliği yapan kent, 2009 yılında eş şebab tarafından ele geçirilmişti.

örgütün baidoa kentini kaybettiği haberi, bm güvenlik konseyi’nin somali’deki afrika birliği barış gücü askerlerinin sayısını artırma kararının ardından geldi. karara göre ülkedeki afrika birliği askerlerinin sayısı 12 binden 17 bin 730’a çıkarılacak. yine aynı karara göre bm somali’deki birliklere maddi desteğini yılda 250 milyon dolardan 550 milyon dolara yükselecek.   

Kıtlık da vurdu

somali, 2011 yılında son 60 yılın en büyük kuraklık ve kıtlık felaketini yaşadı. eş şebab, bu dönemde uluslararası kuruluşların ülkeye yardım ulaştırmasına engel olmak amacıyla saldırılar düzenledi. yüzbinlerce somalili gıda ve ilaç yardımlarına ulaşmak amacıyla geçici hükümet kontrolündeki bölgelere yürümek zorunda kaldı, binlercesi yolda hayatını kaybetti. halen yüzbinlerce kişi uluslararası kuruluşlar tarafından sağlanan çadır kentlerde yaşıyor.

somali'de iç karışıklığın geçmişi

ülkede iç savaş 1991 yılında patlak verdi. ülkeyi 22 yıl yöneten diktatör  muhammed siad barre'yi deviren muhalif güçler ve aşiretler, birbirleriyle savaşmaya başladı. aynı dönemde ülke, büyük bir kıtlık faciası yaşadı.

1992 yılında amerikan ordusu öncülüğündeki birleşmiş milletler barış gücü, umut operasyonu adı altında ülkeye müdahale etse de, bu başarısız girişim 1993 yılında son buldu.

2006 yılında başkent mogadişu dahil somali’nin merkezi ve güneyinin kontrolü islami silahlı örgüt islam mahkemeleri birliği'nin elindeydi.

bugün ülkede aktif olan eş şebab da, islam mahkemeleri birliği'nin gençlik kolu olarak kuruldu. islam  mahkemesi birliği'nin, etiyopya birlikleri tarafından bm destekli geçiş hükümetine yardım amacıyla yenilgiye uğratılması sonrası, eş şebab ve hizbul islam gibi gruplar bağımsız olarak hareket eden örgütlere dönüştü. ancak eş şebab genelde, başa baş konvansiyonel savaş yerine gerilla savaşını tercih ediyor. örgüt, şubat ayında el kaide’ye katıldığını duyurmuştu. 

somali'de iç savaştan bu yana kalıcı bir hükümet kurulabilmiş değil. iç savaşta bir milyon somalilinin öldüğü, bir milyonunun da göç etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor

ağustos ayında başkentin kontrolünü ele geçiren batı destekli geçici hükümet, halen ülkenin küçük bir bölümünü elinde tutuyor. somali’nin ikinci büyük kenti kismayo dahil güneyi ve orta kesimi dahil yüzde 85'i eş şebab'ın denetiminde bulunuyor.

ülkenin kuzeybatısında yer alan somaliland, 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. kuzeydoğudaki puntland bölgesi de yarı özerk durumda.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;