İsrail - Filistin sorunu

'Sonuç Filistin politikamızı değiştirmez'

İngiltere Başbakanı David Cameron, parlamentoda Filistin'in tanınmasına yönelik önergeyle ilgili bugünkü oylamanın sonucu ne olursa olsun hükümetin Filistin’i devlet olarak tanımayacağını söyledi.

Konular: Ortadoğu, İngiltere
Dünyada 130'dan fazla ülke Filistin'i bağımsız bir ülke olarak tanıyor. [Fotoğraf: Reuters]

cameron sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, “filistin’in devlet olarak tanınmasına dair dış politikamız değişmeyecek, hükümetin bu konudaki duruşuyla ilgili son derece açık davrandım ve bu duruş değişmeyecektir” dedi.

avam kamarası'nda bugün oylanacak önergenin sonucu bağlayıcı olmayacak ancak hükümete filistin'i tanıması için mesaj göndermiş olacak.

parlamentonun alt kanadı avam kamarası, "hükümetin filistin devletini tanımasına" ilişkin önergeyi görüşmek üzere yerel saatle 15.30'da (tsi 17.30) bir araya gelecek. yaklaşık 6 saat sürmesi öngörülen görüşmelerde, ortadoğu sorunu ve geleceği ele alınacak.

muhalefetteki işçi partisi'nin filistin'in dostları grubu başkanı grahame morris tarafından hazırlanan, "parlamento, hükümetin israil devletinin yanı sıra filistin devletinin tanınması gerektiğine de inanıyor" başlıklı önergenin, aynı gün içerisinde oylanması bekleniyor.

birleşik krallık'ta devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. dolayısıyla oylama sonucu bağlayıcı olmayacak.

isveç'in tanıma kararı

isveç’te yeni seçilen merkez-sol hükümetin başbakanı stefan löfven, 3 ekim cuma günü filistin’i devlet olarak tanıyacaklarını açıklamıştı.

israil dışişleri bakanlığı sözcüsü emmanuel nahson da ülkesinin filistin’i devlet olarak tanıma kararından duydukları memnuniyetsizliği iletmek üzere isveç büyükelçisi'ni pazartesi günü dışişleri bakanlığı'na çağırmıştı.

isveç'in filistin'i tanıması, ab üyesiyken filistin'i tanıyacak ilk ülke olması dolayısıyla önem kazanıyor.

macaristan, polonya ve slovakya gibi ülkeler ab üyesi olmadan önce filistin’i devlet olarak tanımıştı.

isveç’in tanıma kararını abd yönetimi de eleştirmişti.

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, filistin devletinin tanınmasını erken bulduklarını belirtti. “filistin'in devlet olmasını kesinlikle destekliyoruz ama bu sadece daimi statü anlaşması ve iki tarafın birbirini karşılıklı tanımasına dayanan, müzakere edilmiş bir netice yoluyla olmalı" dedi.

dünyada 130'dan fazla ülke filistin'i bağımsız bir ülke olarak tanıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;