Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Soruşturma komisyonu kuruluyor

AK Parti dört eski bakanın soruşturulması için komisyon kurulması talebini Meclis Başkanlığı'na sundu. Önergede dört eski bakanla ilgili açık bir suçlama yer almadı, bu isimlerin 'bizi soruşturun' talebini içeren dilekçe üzerine önergenin verildiği belirtildi.

Konular: Türkiye
Meclis TBMM main
Tasarının Meclis tatile girmeden geçmesi bekleniyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]

86 milletvekilinin imzasıyla dört bakan için verilen tek önergede bayraktar, çağlayan, güler ve bağış'ın imzaları yok. ancak bu isimlerin meclis başkanlığı ve adalet ve kalkınma partisi (ak parti / akp) grubuna ilettikleri 'aklanma talebi'ni içeren dilekçenin ayrıntılarına önergede yer verildi: 

"17 aralık 2013 tarihinden itibaren yasadışı yollarla elde edilmiş veya gizlilik çerçevesinde yürütülen bir soruşturmaya ait olduğu iddia edilen bir kısım bilgilerin yine yasalara aykırı olarak tbmm genel kurulu'nda ve dolayısıyla bir kısım medya organlarınca kasıtlı biçimde speküle edilerek anayasa ile güvence altına alınan kişisel onurumuzu rencide etmeye yönelik ağır bir karalama kampanyası yürütülmektedir. bu nedenle, gerek aziz milletimize gerekse yüce genel kurul'a olan hesap verme sorumluluğumuzun bir gereği olarak hakkımızdaki iddiaların tbmm tarafından kurulacak bir soruşturma komisyonu marifetiyle soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla anayasa'nın 100 ve tbmm iç tüzüğü'nün 107.maddesi uyarınca meclis soruşturması açılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim."

önergede dört eski bakana itham edilen suçlamaların soruşturulmasının "özel hayatın gizliliği ve korunması", "haberleşme özgürlüğü ve gizliliği" ve masumiyet karinesi yani "lekelenmeme hakkı" ilkeleri açısından önemli olduğu belirtildi. 86 imzalı soruşturma önergesinde "bu, yüce genel kurul'a ve yargıya olan hesap verme sorumluluğunun da bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır" denildi. 

chp'nin soruşturma önergeleri

cumhuriyet halk partisi (chp) ise ak parti'nin aksine eski bakanlar için dört ayrı soruşturma komisyonu kurulmasını istiyor. bunun için hazırlanan dört ayrı önerge 19 mart çarşamba günü meclis başkanlığı'na sunuldu. bu önergelerde tek tek suçlamalar ve bunların türk ceza kanunu'ndaki karşılıkları açıklanarak verildi. 

chp'nin verdiği önergelerde yer alan ortak suçlama erdoğan bayraktar, muammer güler, zafer çağlayan, egemen bağış'ın birden çok kez rüşvet almaları oldu. bayraktar için görevi kötüye kullanmak, muammer güler için sahte belge düzenlemek, soruşturmanın gizliliğini ihlâl, suçluyu kayırma, çağlayan için resmi belgede sahtecilik suçlaması nedeniyle soruşturma talep edildi. 

önergelerle ilgili yöntem ne olacak?

meclis iç tüzüğü’ne göre soruşturma önergelerinin, meclis başkanlığı'na verildikten sonra bir ay içinde genel kurul’da  görüşülüp karara bağlanması gerekiyor. bu görüşmelerde hakkında soruşturma açılması istenen isimler konuşma yapıyor. meclis soruşturması açılıp açılmamasına bu konuşmaların ardından gizli oyla karar veriliyor.

chp’nin eski bakanlar hakkında dört ayrı komisyon kurulması talebi var ve bunun için dört ayrı önerge verdi. ak parti’nin dört isimle ilgili talebi ise tek önergede yer alıyor. bir ay içinde yapılacak görüşmelerde hem chp’nin önergeleri hem de ak parti'nin önergeleri oylanacak.

soruşturma komisyonu ya da komisyonları kurulması kabul edilirse partiler, bu komisyonlarda güçleri oranında temsil edilecek. ak parti’nin 15 kişilik komisyonda üye sayısı 9, chp’nin 4, mhp’nin 1 ve bdp’nin 1 olacak.

chp’nin istediği fezlekelerin içeriğine ilişkin incelemeyi de, bir komisyon oluşturulması halinde sadece bu üyeler yapabilecek.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;