Ortadoğu
'Suçlular listesi' BM'de
Örgütün görevlendirdiği bağımsız bir araştırma komisyonu, Suriye'de insanlık suçu işleyen askeri ve siyasi görevlilerin kimliklerini belirledi.
Haberin Öne Çıkanları
Muhalifler de suç işledi
Ülke çapında şiddet
BM'den Türkiye'ye övgü

bm'nin suriye konusunda yürüttüğü insan hakları araşrtırma çalışmasında, şam yönetiminin yönetiminin ülkedeki ayaklanma sürecinde kendi vatandaşlarını 'açıkça koruyamadığı' bildirildi. bm tarafından görevlendirilen bağımsız uluslararası suriye inceleme komisyonu, perşembe günü açıkladığı raporda bazı suriyeli askeri ve siyasi yetkililerin insanlığa karşı suç işlendiği belirtildi. komisyonun kimliklerini tespit ettiği bu isimlerin listesini ve delilleri bm insan hakları yüksek temsilcisi navi pillay'a sunduğu belirtildi.
ingiliz haber ajansı reuters, rejim kuvvetlerinin tanklarla hums kentindeki babı amr bölgesine doğru ilerlediğini aktardı.
güvenlik güçleri halep üniversitesi hukuk fakültesi'ni basarken, öğrencileri tutukladılar ve öğrencileri savunan hocaları tartakladılar. suriye ordusunun halep kırsalında meng köyü'ne yönelik saldırısında bir çocuk öldü, yedi kişi yaralandı.
başkent şam’ın salihiye semtinde güvenilk güçleri baskınlar yapıp bazı kişiler tutuklarken, idlib’in cebeli zaviye bölgesinde de suriye ordusunun bombardımanında ölenler ve yaralılar var.
suriye'de cuma günü "babı amr senin için ayaklanacağız" adıyla ülke çapında gösteri çağrıları yapıldı. dünya müslüman alimler birliği de, 'suriye halkı için öfke günü' ilan edilmesi çağrısında bulundu.
bu arada türkiye'nin suriye'deki gelişmelerle ilgili olarak izlediği politikaya bm'den destek geldi. bm genel sekreteri ban ki-moon, türkiye'nin suriye'deki krize çözüm bulunması yönündeki rolünü takdir ettiğini söyledi.
bm sözcülüğü tarafından açıklamada, genel sekreter'in ingiltere'nin başkenti londra'da görüştüğü türkiye dışişleri bakanı davutoğlu'na 'türkiye'nin suriye'deki krize çözüm bulunması ve suriyeli mültecilere yardım edilip barınak sağlaması yönündeki rolü’ ile ilgili övgüleri ilettiği belirtildi.
ban ki-moon görüşmede davutoğlu'na, uluslararası toplumun en zor meselesinin bugün suriye'de şiddetin devam etmesi olduğunu ve bu şiddetin sona ermesi gerektiğini söyledi. ban, bu kapsamda tunus'ta cuma günü düzenlenecek uluslararası toplantının, suriye'ye ilişkin kapsamlı diplomasi açısından ve suriye'ye insani yardımla bu yardımın erişiminin nasıl sağlanacağının tartışılması açısından iyi bir fırsat olmasını umduğunu ifade etti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar