Türkiye
SUK'a Kürt lider
18 yıldır İsveç'te sürgünde yaşayan Kürt siyasetçi Abdülbasit Seyda, İstanbul'da toplanan Suriye Ulusal Konseyi'nin başkanlığına seçildi.
Haberin Öne Çıkanları
Tek adaydı
Etkili isim
Galyun bırakmıştı

rejim karşıtlarıyla şam yönetimi arasındaki çatışmaların sürdüğü suriye’deki muhaliflerin en büyük örgütü olan suriye ulusal konseyi (suk), cumartesi gecesi konsey’in yeni başkanının kürt asıllı siyasetçi abdülbasit seyda olduğunu açıkladı. burhan galyun'dan boşalan başkanlık koltuğunun seyda ile doldurulduğu, konsey'in istanbul'daki toplantısı sonrası kamuoyuna duyuruldu.
suk başkanlığı için tek aday olan 56 yaşındaki seyda, istanbul'da düzenlediği basın toplantısında, şam yönetiminde yer alan yetkililere seslenerek, taraf değiştirmelerini istedi. yeni suk başkanı, rejimin ömrünün kısaldığını belirttiği konuşmasında ayrıca, ülkedeki azınlıkların haklarının suriye'nin gelecek günlerinde korunacağını ifade etti.
2003 yılında yayımladığı ‘suriye’de kürt sorunu’ kitabıyla da tanınan yeni başkan, suk'ta ulusal kürt bloku’nu temsil ediyordu. konsey'in 33 üyeli genel sekreterliği’ndeki dört kürt üyeden biri olan yazar, aynı zamanda suk icra kurulu’ndaydı.
suriye'de, kürtlerin yoğunlukta yaşadığı haseke kentinde doğan suk başkanı, 1994 yılından bu yana isveç'te sürgün hayatı yaşıyor. ilımlı kişiliği ve liberal görüşleri ile tanınan seyda, konsey içerisindeki en etkin isimlerden biri olarak biliniyor.
seyda, al jazeera'ya yaptığı açıklamada şam yönetimini eleştirerek, rejimin ‘en son ayakları üzerinde durmaya çalıştığını’ söyledi.
yeni suk başkanı, şu ifadeleri kullandı: "bu korkunç rejim karşısında önümüzdeki zorlukların farkındayız. ama aynı zamanda halkımızın asla geriye dönmeyeceğini, yakında devrimimizin 16’ncı ayını dolduracağını ve suriyelilerin devrimi sürdürmeye istekli olduklarını da biliyoruz" dedi.
galyun görevi bırakmıştı
eski suk başkanı burhan galyun mayıs ayında görevinden ayrıldığını açıklamıştı. galyun daha önce, "ayrılığın adayı olmayı kabul etmem. bu makama yapışmadım. uzlaşmayla ya da seçimle yeni bir aday kararlaştırıldığında çekileceğimi ilan ediyorum" demişti. sürgündeki bir başka suriyeli olan galyun, fransa’nın başkenti paris’te ikamet ediyordu.
suk’un kurucu üyelerinden adib el şeyki, galyun’un görevini bırakmaması durumunda konsey’den ayrılacağını belirtmişti. oluşumdaki en nüfuzlu grup olan müslüman kardeşler, ilk olarak galyun’a destek vermiş, fakat daha sonra seyda’nın aday olmasıyla desteğini yeni suk başkanı’na kaydırmıştı.
bm-arap birliği suriye özel temsilcisi kofi annan mart ayında, ülkedeki şiddeti durdurmak için altı maddelik bir plan açıklamıştı. planı 12 nisan itibarıyla uygulamaya başladığını açıklayan şam yönetimi, operasyonları durdurduğunu belirtse de, suriye’nin çeşitli bölgelerinden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. güvenlik konseyi kararıyla ülkeye gözlemci gönderen bm, rejime ait ağır silahların hala şehirlerde olduğunu vurguluyor.
ülkeden geçtiğimiz iki haftada, iki ayrı katliam haberi geldi. bu olaylarla ilgili olarak şam yönetimi ve muhalifler birbirlerini suçluyor.
suriye'de 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayıp, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşen olaylarda binlerce kişi öldü.
muhaliflerin oluşturdukları, merkezi ingiltere'nin başkenti londra olan suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 13 bini geçti.
bunun karşılığında devlet başkanı beşar esad liderliğindeki şam yönetimi, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında en az iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar