Mısır Seçimleri
Süleyman: Devrimden dönüş yok
Hüsnü Mübarek döneminin istihbarat şefi, Mısır Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde eski rejimi yeniden inşaya çalışmayacağını söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
'İstikrarı sağlayacağım'
'Güvenliğe odaklanacağım'
'Eski rejimde muhaliftim'

mısır’da hüsnü mübarek döneminin son cumhurbaşkanı yardımcısı ve istihbarat şefi ömer süleyman, eski rejimle arasına mesafe koymaya çalıştı. süleyman, ülkesinin lideri seçilmesi halinde eski rejimi yeniden inşa etmeye çalışmayacağını söyledi.
23 mayıs’ta ilk turu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışacak 23 aday arasında bulunan süleyman, el ahbar gazetesine yaptığı açıklamada, 14 ay önce gerçekleşen devrimin ülkede geri dönüşü olmayan yeni bir dönem başlattığının altını çizdi.
süleyman “saat geriye çevrilemez ve devrim inkar edilemez bir gerçeği açığa çıkardı. bundan böyle ne olursa olsun hiç kimse düşen ve reddedilen, karşısında durulan bir rejimi yeniden oluşturmaya kalkamaz” dedi.
cumhurbaşkanı adayı ayrıca, kendisini ‘mübarek rejimi içindeki bir muhalif’ olarak tanıtarak, mübarek’in birçok politikasına karşı çıktığını belirtti.
göreve seçilmesi halinde öncelikli hedefinin güvenliğin ve istikrarın tesisi olacağını vurgulayan ömer süleyman, bu şekilde ülkeye yabancı yatırım çekerek mısır'daki kargaşayı sona erdirebileceğini söyledi
müslüman kardeşler'i eleştirdi
mısır'ın en güçlü siyasi hareketi konumundaki müslüman kardeşler’i de eleştiren süleyman, bu grubun son dönemde halk desteğininin büyük kısmını kaybettiğini iddia etti.
süleyman “mısır sokaklarında bir değişim var. müslüman kardeşler'in uygulamaları ve kabul edilemez tekelci söylemleri kamuoyunda değişime neden oldu” diye konuştu.
adaylığı tepki çekmişti
ömer süleyman'ın cumhurbaşkanlığına aday olması, müslüman kardeşler hareketinin tepkisini çekmişti. hareketin adayı hayrat eş şatır, süleyman’ın seçimlerde aday olmasının mısır devrimine hakaret olduğunu söylemişti.
eş şatır, ingiliz haber ajansı reuters’e yaptığı açıklamada, seçimleri kazanmasının mısır'ı 'ikinci devrime' götüreceğini belirtmişti.
eski mısır cumhurbaşkanı hüsnü mübarek 11 şubat 2011'de görevi bırakmadan önce yönetiminin son günlerinde yüksek askeri konsey’i ülke işlerinin idaresiyle yetkilendirerek ömer süleyman’ı yardımcısı olarak atamıştı.
adaylığını cuma günü açıklayan süleymen, bir günde 72 bin imza toplayarak hala siyasi desteğe sahip olduğunu göstermiş oldu.
süleyman ve eş şatır arasındaki seçim rekabetinin rejim tarafından neredeyse 60 yıldır yasaklı olan müslüman kardeşler ve mübarek yanlıları arasındaki düşmanlıkları tetiklemesinden endişe ediliyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar