Mısır Seçimleri
Mısır'da cumhurbaşkanlığı yarışı
Müslüman Kardeşler'in eski lideri Ebulfutuh başvuruda bulundu. Aftan yaralanan Yarın Partisi kurucusu Nur ise seçime katılacağını duyurdu.
Haberin Öne Çıkanları
İhvan desteklemiyor
40 bin imza aldı
Yeniden siyasette

hüsnü mübarek iktidarının devrilmesiyle yeni bir siyasi sistem kurmaya çalışan mısır'da cumhurbaşkanlığı için yarışacak isimler belli oluyor. müslüman kardeşler'in eski liderlerinden abdulmunim ebulfutuh, adaylık için resmen başvuruda bulundu. mısır askeri konseyi'nden siyasi haklarını kullanmasına izin çıkan yarın partisi kurucusu eymen nur ise, seçimlere katılacağını duyurdu.
kampanya sloganının ‘saygın mısır’ olduğunu belirteren ebulfutuh, işsizlik oranını düşürme, bilimsel araştırmaları teşvik etme, uygun sağlık korumasının ve parasız eğitiminin bütün mısırlılara ulaştırma sözü verdi.
aynı zamanda arap doktorlar birliği genel sekreteri olan ebulfutuh, yeni mısır cumhurbaşkanının ülkenin bağımsızlığını korumasının yanısıra el ezher üniversitesi'nin fikri, kültürel ve bilimsel bir referans olarak rolünün etkinleştirilmesinin gerekliliğini vurguladı.
brezilya ve türkiye'yi örnek gösteren ebulfutuh, mısır'ın da 'özgür ve saygın' bir devlet kurabileceklerini ifade etti.
ihvan'ın desteklemediği ebulfutuh, adaylık için 40 binden fazla vatandaşın imzasını aldı.
son başvuru tarihi 8 nisan olarak belirlenen seçimlere katılabilmek için, adayların partilerden birisinin, parlamentoda 30 milletvekilinin veya 15 şehirdeki 30 bin vatandaşın desteğini alması gerekiyor.
yeniden siyasette
yarın partisi'nden cumhurbaşkanlığına aday olacağını açıklayan eymen nur ise, 6 nisan’da başvuru yapacağını belirtti.
mübarek’in önde gelen muhaliflerinden olan nur, o dönemde cumhurbaşkanlığına aday olduktan sonra birçok zorlukla karşılaşmıştı.
nur, yarın partisi'nin kuruluşu sırasında hile yapmakla suçlanmış, beş yıl hapse mahkum edilmişti. siyaset yasağı getirilen nur, çıkan afla yeniden siyasete atılma şansı elde etmişti.
müslüman kardeşler hakimiyeti
mısır seçimlerinin en güçlü siyasi grubu müslüman kardeşler'e bağlı özgürlük ve adalet partisi (öap), parlamentonun alt kanadı için yapılan üç aşamalı seçimlerde oyların yüzde 47'sini almış ve 10'u cumhurbaşkanı tarafından seçilecek 508 üyeli mecliste 235 milletvekili çıkarmıştı.
öap, mısır'da bireysel özgürlüklerin tarafında olarak, askeri yönetimden sivil yönetime geçişe rehberlik etme sözü verdi. partinin bir diğer sözü de, selefilerin aşırı muhafazakar nur partisi ile ittifak yapmamak. nur partisi yaklaşık yüzde 24'lük oy oranı ile 121 milletvekili çıkarmıştı.
mısır'da 30 yıl boyunca, mübarek'in liderliğindeki ulusal demokratik parti'nin büyük oranda çoğunluğa sahipti meclisin fazla bir işlevi yoktu.
faaliyetleri resmen yasaklı olan müslüman kardeşler ise ancak 2005'teki seçimlerde, o da bağımsız adaylarla yarışarak, meclisteki sandalyelerin yaklaşık beşte birini elde edebilmişti.
ülkede 11 şubat'ta iktidarı devralan yüksek askeri konsey ise haziran ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimine dek yönetimi sürdüreceğini açıklamıştı.
kaynak: al jazeera
Yorumlar