Bilim-Teknoloji

Süperbilgisayar süper şefe dönüştü

IBM, ABD'nin en büyük festivallerinden biri olan South by Southwest'te bugüne kadar denenmemiş bir deneye imza atıyor. Süperbilgisayar Watson, bir yemek standında görev yapan şeflere yardım ediyor.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Süperbilgisayar mutfağa girdi

35 bin yemek tarifi sunuyor

Her ülkenin yemeğini pişiriyor

Watson'ın tarifini sunduğu Avusturya'ya özgü çikolatalı burrito. [IBM]

abd'nin 1987'den bu yana düzenlenen en büyük müzik, film ve ticaret etkinliklerinden biri olan south by southwest (sxsw) festivali, bu yıl katılımcıların doğrudan deneme şansı bulduğu bir deneye sahne oluyor.

dünyanın en gelişmiş süperbilgisayarlarından biri olan watson, yemek standına dönüştürülen bir kamyonda şeflere yemek yapmalarında yardım ediyor. süperbilgisayar, sisteme girilen malzemelere göre binlerce yemek tarifi oluşturuyor ve şeflere akla gelebilecek tüm yemekleri yapmalarını sağlıyor.

ibm mühendisi steven abrams, 2011 yılında abd'nin en ünlü bilgi yarışması jeopardy'yi kazanan watson için 'yeni bir test hazırladıklarını' söyledi.

wikipedia'nın tüm arşivi dahil olmak üzere 200 milyon sayfadan fazla bilgi saklayan watson, doğal konuşmayla sorulan soruları cevaplama özelliği bulunan yapay zeka sistemi olarak geliştirilmişti. abrams, 'yaratıcılığın insan zekasının tacı olduğunu ve watson ile daha yaratıcı olmaya çalıştıklarını' söyledi.

abrams, ‘kavramsal aşçılık’ sloganı altında dev bir yemek kitabına dönüştürdükleri watson'ın 30-35 bin yemek tarifi içerdiğini belirtti.

sxsw alanında ibm'in yemek kamyonuna gelen müşteriler, watson'a yemeklerinde yer almasını istedikleri ana malzemeyi ve hangi ülkenin mutfağına ait olacağını söylüyor. watson, saniyeler içinde sayısız yemek tarifi hazırlıyor. müşteriler, yemeklerinde belli malzemelerin az veya çok kullanılmasını da isteyebiliyor.

festival boyunca hizmet verecek watson, twitter'da #ibmfoodtruck hashtag'iyle takip edilebiliyor.

kaynak: ibm

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;