Ortadoğu

Suriye tasarısı kabul edildi

BM Güvenlik Konseyi, ateşkese uyulmasını denetlemek üzere ülkeye ilk etapta 30 kişilik silahsız bir askeri gözlemci misyonu gönderilmesini oy birliğiyle kabul etti.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Sabaha dek sürdü

Rusya itiraz etti

13 aylık isyan

Güvenlik Konseyi karar tasarısında, Suriye'deki geniş çaplı insan hakları ihlallerini kınadığını belirtti. [Reuters]

Kofi Annan'ın Suriye Planı

1. tüm taraflar şiddet olaylarına son versin

2. suriye halkının taleplerini karşılayacak siyasi süreç başlatılsın

3. insani yardımlar için hergün iki saatlik ateşkes sağlansın. 

4. tutuklu muhalifler serbest bırakılsın

5. barışçıl gösterilere izin verilsin

6. gazetecilik faaliyetleri serbest bırakılsın

bm güvenlik konseyi (bmgk) ülkeye gözlemci heyeti gönderilme kararını kabul etti.

konsey, suriye'deki ateşkese uyulmasını denetlemek üzere ilk etapta 30 kişilik silahsız bir askeri gözlemci misyonu gönderilmesini talep eden iki ayrı karar tasarısı metni üzerinde görüşmeler yaptı.

oy birliğiyle kabul edilen karara göre, silahsız askeri yetkililerden oluşan heyet, kritik noktalarda ateşkes kararının işleyip işlemediğini izleyecek.

cuma günü yapılan görüşmelerde taslağın içeriğine itiraz eden rusya, cumartesi günü metnin tatmin edici olduğunu açıkladı.

moskova ile beraber çin de taslak metni olumlu bulduğunu açıkladı ve tasarıya destek verme kararı aldı.

güvenlik konseyi ayrıca karar tasarısında, suriye'deki geniş çaplı insan hakları ihlallerini kınadığını belirtti. 

abd’nin cumartesi günü taslağın oylanması yönündeki çağrısına rağmen rusya’nın bm temsilcisi vitali çurkin, taslağın kendilerini tam anlamıyla tatmin etmediği belirtmişti.

taslak, silahsız 30 bm gözlemcisinin suriye’ye giderek ateşkesin uygulanıp uygulanmadığını denetlemesini öngörüyor. iki sayfalık taslak metinde, şam yönetiminin gözlemcilerin herhangi bir resmi makamdan izin almaksızın ülkede özgürce dolaşabilmesine imkan tanıması talep ediliyor.

bm'nin 30 silahsız askeri gözlemcisi, suriye'de görev yapmaya hazır. al jazeera'ya konuşan bm-arap birliği suriye özel temsilcisi kofi annan'ın sözcüsü ahmed fevzi, gözlemcilerin, 'belirsiz ama dengeli gözüken ateşkesi' denetleme görevine başlamayı beklediklerini söyledi.

fevzi, gözlemcilerin, güvenlik konseyi'nin onay vermesi halinde derhal göreve başlayabileceğini belirtti.

suriye'nin bazı bölgelerinden şiddet olayları yaşandığına dair haberlergeldiğini belirten fevzi, bunun ateşkesin başarısız olduğu anlamına gelmediğini vurguladı. hem şam yönetimine hem de suriyeli muhaliflere sükunet çağrısı yapan fevzi, "en önemli şey silahların susmasıdır. silahlar susmalıdır ve umarız hep sessiz kalır" dedi.

annan'ın sözcüsünü gelinen noktada en çok endişelendiren gelişme, hükümet güçlerinin ve zırhlı araçların kentlerdeki ve diğer yerleşim bölgelerindeki varlığı.

hums bombalanıyor

suriye'de ateşkese rağmen şiddet olaylbarı devam ediyor. annan planında silahların susması için tanınan son süre olan 12 nisan günü büyük ölçüde olaysız geçti.

ancak esad yönetimi verdiği söze sadece bir gün sadık kalabildi. 13 nisan'da cuma namazı çıkışındaki gösterilere güvenlik güçleri ateş açtı, yedi kişi öldü.

suriyeli aktivistler, perşembe sabahı alınan ateşkes kararına rağmen esad rejimine bağlı güçlerin hums kentini yeniden bombalamaya başladığını bildirdi.

kentte yaşayan kerim ebu rebia isimli aktivist, suriye ordusunun cuma gecesi boyunca ve cumartesi sabah erken saatlerde hums’un iki farklı mahallesinin bombalandığını aktardı. aktivist gece boyunca sekiz ayrı top ateşi duyduğunu anlattı.

londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi, gece boyunca devam eden bombardıman sebebiyle çok sayıda kişinin yaralandığını duyurdu.

gün içinde de ülkenin bir çok yerinden şiddet haberleri gelmeye devam etti, çıkan olaylarda 17 kişi öldü.

derae'de yaralı muhalifleri tedavi eden doktorların evlerini kuşatan suriye ordusu, humus'ta da bir hastaneyi bombaladı.

halep'te bir cenaze törenine ateş açıldı, idlib'de ise görevinden ayrılan bir polis evine düzenlenen baskında öldürüldü.

13 aylık isyan

demokratik reform ve değişim talebiyle ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinde başlayan arap baharı hareketi suriye'de etkisini geçen yılın mart ayında göstermişti. sokaklarda başlayan yönetim karşı gösterileri rejimin sert bir şekilde bastırma çabası kısa sürede ülke genelinde ayaklanma halini almıştı.

ülkede artan şiddet uluslararası toplumda büyük tepkiye neden olmuş, çözüm sağlanması için arap birliği ve bm devreye girmişti.

bugüne kadar hazırlanan farklı yol haritaları işe yaramazken, bm verilerine göre 13 ayını dolduran isyanda en az 9 bin insan hayatını kaybetti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;