Ortadoğu
Suriye'de ateşkese 'şartlı evet'
Şam rejimi ve muhalifler, BM Temsilcisi İbrahimi'nin gündeme getirdiği Kurban Bayramı'nda silah bırakma önerisine, karşı tarafın öncelikle uymasını istiyor.
Haberin Öne Çıkanları
'Sıcak bakıyoruz'
Silahlar susmuyor
19 ay önce başladı

bm-arap birliği suriye özel temsilcisi el ahdar ibrahimi’nin, yönetime bağlı güçler ile silahlı muhalifler arasındaki şiddetli çatışmaların sürdüğü suriye'deki ateşkes talebine taraflardan yanıt geldi. suriye ulusal konseyi (suk) ve devlet başkanı beşşar esed, ateşkes için karşı tarafın silah bırakmasını şart koştu.
suk başkanı abdulbasit seyda, kurban bayramı süresince suriye rejiminin silahlarını ateşlememesi halinde kendilerinin de bu çağrıya uyacaklarını açıkladı.
beşar esed yönetimi ise, ibrahimi'nin iran'ın başkenti tahran'ı ziyaretinde gündeme getirdiği ateşkes teklifini inceleyeceğini bildirdi.
suriye dışişleri bakanlığı sözcüsü cihad makdissi, şam yönetiminin muhaliflerin masaya oturması halinde öneriye sıcak bakacağını duyurdu.
ateşkes için, dış ülkelerin de rol oynadığını söyleyen makdissi, "krize dışarıdan müdahale eden ülkeler barındırıp finanse ettikleri silahlı gruplara ateşkes kararına bağlı kalmaları için baskı yapacak mı?" diye sordu.
silahlar susmuyor
öte yandan, suriye ordusuna ait savaş uçakları, salı günü idlib'in marat numan ilçesi yakınlarındaki muhalif hedeflere yönelik hava operasyonu başlatmıştı.
ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi, operasyonunun,muhaliflerin geçtiğimiz çarşamba günü bölgede kontrolü sağlamasından bu yana gerçekleşen en ciddi saldırı olduğunu kaydetmişti.
ülkede idlib’in hiyş ve kıfırınbıl ilçeleri de ağır bombardıman altında tutuluyor. savaş uçaklarının hedefinde ayrıca başkent şam’ın dış mahalleleri guta, kefer suse, el kadim ve derayya ile halep’in el bab ve atarib mahalleleri de var. halep'in hamidiye ve meydan semtlerinde, ordu birlikleri ve silahlı muhalifler arasında şiddetli çatışmalar gerçekleşiyor.
suriye insan hakları gözlemevi, salı günü yaptığı açıklamada, son 48 saat içerisinde hava saldırıları sebebiyle en az 200 kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.
yaptırımlar fayda etmiyor
ab'nin şam yönetimini hedef alan yaptırımlarını artırması da suriye'deki şiddetti durdurmadı. geçtiğimiz günlerde, devlet başkanı beşar esed’in kabinesinde yer alan tüm isimler ab'nin kara listesine alınmıştı.
yeni yaptırımlarla avrupa'daki hesapları dondurulan 29 kişiye ve iki suriyeli şirkete daha seyahat yasağı konulmuştu. listedekilerin 26'sı suriye hükümetinde bakan olarak görev alıyor. böylece ab’nin kara listesine giren suriyelilerin sayısı, esed ailesi ile birlikte 181'e, şirket sayısı da 54'e yükselmişti.
suriye’de 15 mart 2011’de beşar esed iktidarına karşı, demokratik reform ve özgürlük talebiyle toplumsal gösteriler başlamış, ancak güvenlik güçlerinin halka karşı ölümcül müdahaleleri ülkedeki isyanı tırmandırmıştı.
kriz bir süre sonra esed’i devirmek için silahlı isyana dönüşünce ülkedeki şiddet önlenemez bir hal almıştı.
muhalif insan hakları örgütlerinin verilerine göre ülkede 19 ayda yaklaşık 33 bin kişi şiddetin kurbanı oldu. 'terörizme karşı mücadele’ verdiği savunan suriye yönetime göre ise, 3 binden fazla güvenlik görevlisi saldırılarda hayatını kaybetti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar