Ortadoğu
Suriye'de Nusayri köyüne saldırı
Hama'da 200 kişinin sığındığı bir ev bombalanırken, saldırının arkasında hangi tarafın olduğunun yanı sıra ölü ve yaralı sayısıyla ilgili net bilgilere ulaşılamıyor.
Haberin Öne Çıkanları
'125 kişi zarar gördü'
Şam'da ilerleme
Kimyasal silah uyarısı

şiddet olaylarının devam ettiği suriye’de, hama kentinde bir nusayri köyü bombaların hedefi oldu.
hama’nın hula beldesine bağlı akrab köyüne düzenlenen saldırıda 200 kişinin sığındığı bir ev hedef alınırken, ölü ya da yaralı sayısıyla ilgili kesin bilgiler elde edilemedi.
londra merkezli insan hakları gözlemevi, 125 kişinin saldırılardan ‘zarar görmüş olabileceğini’ ancak bölgede tam olarak ne yaşandığıyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
gözlemevinin direktörü rahim abdülrahman, saldırının arkasında taraflardan hangisinin olduğunun da bilinmediğini belirtti
bazı aktivistler, 10 kişinin öldüğünün teyit edildiğini duyururken, suriye devlet medyası olayla ilgili herhangi bir habere yer vermedi.
hama, son dönemde mezhep çatışmalarının yoğun olarak yaşandığı bölgelerden biri olarak biliniyor.
muhalifler şam'da ilerledi
bu arada başkent şam’da havaalanının kontrolü için taraflar arasındaki çatışmaların yanı sıra, isyancıların şam’daki kazanımları da sürüyor.
muhalif birlikler başkent de dahil olmak üzere ülkenin bir çok bölgesinde önemli askeri üsleri ele geçirmeyi başardı.
isyancılar, suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu’nun (smdk) 'halkın meşru temsilcisi' olarak tanınmasının ardından daha fazla silah yardımı bekliyor.
muhaliflerin önemli ismi riyad seyf, muhaliflerin yabanci ülkelerin suriye’ye askeri müdahalesi yerine, isyancı birliklerin gelişmiş silahlarla donatılmasını istediğini belirtti.
seyf’e göre, muhalif birliklere etkili hava savunma sistemleri sağlanması halinde isyancıların birkaç hafta içinde esed rejimini yenilgiye uğratması mümkün.
kimyasal silah uyarısı
fas'taki suriye halkının dostları grubu toplantısına katılan kanada dışişleri bakanı john baird, suriye'nin ciddi boyutlarda kimyasal silah stoku bulunduğunu ve bu silahların masum halka karşı kullanılmasından endişe duyduklarını açıkladı.
baird, suriye rejiminin elindeki kimyasal silahları, terör örgütlerine verme ihtimalinin de hesaba katılması gerektiğini, sorunun suriye halkı kadar suriye'nin komşularını da tehdit eder durumda olduğunu belirtti.
suriye'de, mart 2011'de demokratik reform talebiyle düzenlenen gösterilerle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü.
muhaliflerin oluşturduğu londra merkezli suriye insan hakları gözlemevi'ne göre ülkede son 21 ayda 40 binden fazla kişi öldü.
'terörizme' karşı savaş verildiğini savunan suriye yönetimi ise en az sekiz bin güvenlik görevlisinin öldürüldüğünü ve 'silahlı isyancılar temizleninceye dek' askeri operasyonların süreceğini belirtiyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar