Avrupa
Suriye'de 'savaş suçu' endişesi
BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, ülkede devam eden askeri operasyonlarda insanlık suçları işlenmiş olabileceğini söyledi.
Haberin Öne Çıkanları
Acil çağrı
Konsey'e konuştu
Soğuk Savaş'tan kalma üs

diplomatik çabalara rağmen şiddetin bir türlü son bulmadığı suriye'de yaşananlarla ilgili kaygılar giderek artıyor. bm insan hakları yüksel temsilcisi navi pillay, suriye ordusunun ülkenin bazı kentlerinde sürdürdüğü operasyonlarda savaş suçları işlenmiş olabileceğini ve bu nedenle operasyonların acilen durdurulması gerektiğini söyledi.
bm insan hakları konseyi toplantısında konuşan pillay, sivil halkın yoğun olduğu bölgelerde ağır silahlarla devam eden operasyonlara tepki gösterip, ateşkes çağrısında bulundu.
pillay ayrıca bm gözlemcilerine yapılan saldırılardan sorumlu olanların adalete teslim edilmesi gerektiğini belirtti. bm yetkilisi, suriye'de bu saldırıları gerçekleştirenlere karşı gözdağı vermek adına mümküm olan her türlü önlemi almaları gerektiğini söyledi.
bm, haftasonu artan şiddeti ve güvenlik endişelerini gerekçe göstererek suriye’deki gözlemci faaliyetlerinin askıya alındığını duyurmuştu
rusya asker gönderiyor
öte yandan rusya, suriye’nin liman kenti tartus'ta bulunan deniz üssündeki personelinin güvenliği ve bazı nakliye işleri için bölgeye askeri birlik göndermeye hazırlanıyor.
resmi rus haber ajansı interfax'ın deniz kuvvetleri'nden bir yetkiliye dayandırarak verdiği habere göre, askerleri nikolay filçenkov ve sezar kunikov isimli iki ambifik özellikli gemi taşıyacak.
konuyla ilgili olarak şu ana dek rus deniz kuvvetleri'nden ya da savunma bakanlığı’ndan resmi bir açıklama yapılmadı.
söz konusu savaş gemilerinden biri 150 asker taşıma kapasitesine sahipken, diğeri 1500 ton kargo taşıyabiliyor. interfax’ın haberinde, gemilerin suriye’deki rus vatandaşların tahliyesi için de kullanılabileceği belirtildi.
tartus’taki tesis, soğuk savaş yıllarında sovyetler birliği tarafından ikmal ve bakım üssü olarak kullanılmıştı. eski sovyetler birliği bölgesi dışında, rusya’nın sıcak sulardaki tek deniz üssü tesisteki rus askeri uzmanlar halen suriye ordusuna danışmanlık yapıyor.
moskova’nın ortadoğu’daki önemli stratejik ortaklarından biri olan suriye ile batı’nın tepkisine rağmen önemli miktarda silah satış anlaşması bulunuyor.
suriye’de geçen yıl başlayan halk ayaklanması boyunca şam yönetimini destekleyen rusya, siyasi krizin çözümü adına devlet başkanı beşar esad’ın görevi bırakmasını öngören her türlü öneriye karşı çıkıyor. bu konuda çin’le beraber bm güvenlik konseyi’nin diğer daimi üyeleri arasında ciddi görüş ayrılığı bulunan moskova yönetimi, şam'a karşı harekete geçilmesini öngören iki karar tasarısını veto etmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar