Ortadoğu

Suriyeli muhaliflerden Clinton'a yanıt

Ulusal Konsey Başkanı Abdülbasit Seyda, ülkede aşırı İslamcı grupların yükselmesinden uluslararası toplumu sorumlu tuttu.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Kendilerine baksınlar'

'Suriye için ne yaptılar?'

'Çin'den yeni plan'

Seyda, Suriye'de aşırı İslamcıların yükselişini önlemek için yeterli araçlara sahip olmadıklarını söyledi. [AA]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriyeli muhaliflerin siyasi yapılanması suriye ulusal konseyi (suk) başkanı abdülbasit seyda, uluslararası toplumu suriye krizi konusunda harekete geçmekte başarısız olmakla eleştirdi.

afp haber ajansına konuşan seyda, “suriye halkına destek vermekte eksik kalan uluslararası toplum, ülkedeki aşırıcı grupların büyümesinden sorumludur” dedi.

abd dışişleri bakanı hillary clinton, suk'u muhaliflere liderlik edemediğini öne sürerek eleştirmişti. clinton, ‘muhaliflerin suriye devrimine sızmaya çalışan radikallere karşı güçlü şekilde direnmeleri gerektiğini’ söylemişti.

türkiye’de bulunan seyda, clinton’a yanıt niteliğindeki açıklamalarında, uluslararası toplumu suriye konusunda harekete geçmemeleri halinde radikal islamın yükselişe geçeceği konusunda daha önce uyardıklarını belirtti.

 

seyda, “uluslararası toplum, kendisini eleştirmeli ve kendisine suriye halkına ne verdiğini, rejimin cinayetlerini önlemek için ne yaptığını sormalı” diye konuştu.

'kapasitemiz sınırlı'

‘kapasitemizle sınrılı kalıyoruz’ diyen seyda, suriye muhalefeti olarak ülkede radikal islam’ın yükselmesini istememekle birlikte bunu önlemek için gerekli araçlara sahip olmadıklarından yakındı.

rejim kontrolünden çıkarılan alanlarda bile rejimin saldırıları devam ettiği için kaosun ve umutsuzluğun  sürdüğünü belirten seyda, “böyle bir durumda aşırıcılığın yükselmesi çok normal, ancak suriye radikal islam’ın tutunabileceği bir yer değildir’ ifadelerini kullandı.

clinton, suk’un suriye devriminin liderliğini sona erdirmesi gerektiğini belirtmiş, muhaliflerin, cephede çatışan üyelerini temsil edecek biçimde yeniden yapılanması ve yeni liderlik oluşturulması gerektiğini kaydetmişti.

çin'den yeni barış girişimi

öte yandan bm-arap birliği suriye özel temsilcisi ahdar ibrahimi’nin suriye'deki şiddeti sona erdirme çabaları kapsamında ziyaret ettiği çin'den de yeni bir barış girişimi önerisi geldi. öneri, aşamalı ve bölgesel ateşkes ile geçiş hükümeti kurulmasını öngörüyor. 

çarşamba günü ahdar ibrahimi’ye sunulan planı, çin dışişleri bakanlığı sözücü hong lei açıkladı.

hong, “her gün daha çok ülke, askeri seçeneğin çıkar yol olmadığını ve siyasi uzlaşı gerekliliğinin netlik kazandığını görüyor. çin’in yeni tarafları erken ateşkese, şiddete son verilmesine ve suriye halkı tarafından gerçekleştirilecek siyasi geçiş sürecine erkenden başlanmasına teşvik ediyor” diye konuştu.

suriye özel temsilcisi, çarşamba günü çin dışişleri bakanı yang jiechi ile bir araya gelmişti. yang jiechi, görüşmenin ardından ‘dünya ibrahimi’nin barış çabasını daha çok desteklemeli’ mesajını vermişti.

ibrahimi, suriye rejimi ve muhaliflere kurban bayramı  boyunca yürürlükte olacak geçici bir ateşkes önermişti. taraflar ateşkesi kabul etmelerine karşın şiddet olayları artarak sürmüştü. 

bm güvenlik konseyi’nin daimi üyeleri çin ve rusya, suriye’ye askeri müdahalenin önünü açan üç karar tasarısını daha önce veto etmişti. bu nedenle iki ülke arap dünyası tarafından suriye'deki şiddetet yönelik daha katı tavır takınmadığı için sert eleştirilere maruz kalmıştı. 

muhalifler saldırdı

ülkede muhalif savaşçılar ve rejime bağlı birlikler arasındaki çatışmalar ise devam ediyor.

son olarak muhalifler, şam’ı halep’e bağlayan ana yolda ordu kontrol noktalarına saldırdı, 28 asker öldü.

londra merkezli insan hakları gözlemevi’ne göre ise ülkenin kuzey batısındaki sarakib kenti yakınındaki saldırılarda ise beş isyancı öldü.  

gözlemevi, ordu kontrol noktalarına saldıran muhaliflerin rejimin operasyonlarına hedef olmamak için yalnızca zırhlı araçları alarak bölgeden uzaklaştıklarını aktardı.

isyancıların şam-halep yolu üzerindeki maarat numan kasabasını ele geçirmesinin ardından  kuzey batıdaki idlib eyalti, savaş alanı haline dönüştü.

muhaliflere göre, suriye'de mart 2011'de başlayan beşşar esed karşıtı ayaklanmalarda ve ardından rejim ile isyancılar arasında çıkan çatışmalarda şu ana kadar 33 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;