Amerika
Suriyeli muhaliflere silah yardımına onay
ABD Başkanı Obama'nın geçen ay aldığı karara, Kongre'nin Temsilciler Meclisi ve Senato kanadı istihbarat komitelerinden onay çıktı.

washington yönetimi, iç savaşın yaşandığı suriye'de muhaliflere silah göndermeye bir adım daha yaklaştı.
abd temsilciler meclisi istihbarat komitesi, suriye’de beşşar esed rejimini devirmek için 2011’den bu yana çarpışan muhaliflere silah yardımı kararını onayladı.
daha önce senato istihbarat komitesi de muhalifleri silahlandırma kararını daha sonra yeniden gözden geçirmek üzere onaylamıştı.
böylece abd başkanı barack obama, suriyeli muhaliflere silah gönderilmesi planını kongre'ye sunabilecek.
kongre istihbarat komitelerini onayladığı planla ilgili takvim henüz belirlenmedi, ancak muhalifleri destekleyen çevreler abd silahlarının ağustos ayından itibaren gönderilmesini istiyor.
'riski alıyoruz'
kongre istihbarat komiteleri muhaliflere silah yardımı yapma kararını uzun süredir tartışıyordu. gönderilecek silahların el kaide yanlısı nusra cephesi adlı grubun eline geçmesinden endişe ediliyor, ancak komite bu riski aldığını açıkladı.
abd başkanı barack obama da haziran ayında yaptığı açıklamada, abd’nin iki yıldır devam eden mücadelede muhaliflere açık şekilde silah göndermeye başlayabileceğini söylemişti.
senato istihbarat komitesi, 12 temmuz’da kapalı kapılar ardında bir araya gelerek suriyeli muhalifleri silahlandırmanın mantıklı olup olmayacağını sorgulamıştı. oturumun sonunda muhalifleri geçici olarak silahlandırma kararı çıkmış, ancak bu kararın sık sık gözden geçirilmesine karar verilmişti.
muhaliflerin askeri kanadı özgür suriye ordusu’na (öso) destek veren suriye destek grubu eş kurucularından louay sakka muhaliflerin çok sayıda küçük silaha ihtiyaç duyduklarını, bunların tüfek ve temel tank savar türü silahlar olduğunu kaydetti.
'suriye'ye müdahalenin abd'ye fayda ve zararları'
temsilciler meclisi istihbarat komitesi, muhaliflere silah yardımına onay verirken, abd genelkurmay başkanı martin dempsey, suriye'deki iç savaşa daha fazla müdahil olmanın abd'ye maliyetinin ayda 1 milyar dolardan fazla olacağını söyledi.
- muhaliflere askeri eğitim ve danışmanlık vermek,
- suriye hava kuvvetlerini hedef alacak sınırlı ölçüde hava saldırısı ve füze saldırısı gerçekleştirmek,
- uçuşa yasak bölge oluşturmak,
- siviller için tampon bölge kurmak
- kimyasal silahları kontrol altına almak.
atılacak adımların muhalifleri güçlendireceğini ve beşşar esed rejimi üzerinde daha fazla baskı kurulmasını sağlayacağını aktaran dempsey, karar vermeden önce geçmiş 10 yılın iyi değerlendirilmesi gerektiğinis söyledi. dempsey, abd'nin afganistan ve irak deneyimlerinden ders alması gerektiğini vurguladı.
suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. muhalifler bünyesinde farklı görüşlere sahip birçok grup bulunuyor.
bm, suriye’deki çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısının, 100 bine yaklaştığını açıklamıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar