Türkiye
TBMM darbeleri araştıracak
Genel Kurul'da kabul edilen önergeye göre, ülke tarihinde 'demokrasiyi işlevsiz kılan bütün girişim ve süreçler' tüm boyutlarıyla incelenecek.
Haberin Öne Çıkanları
17 milletvekilinden oluşacak
Üç ay çalışacak
'Darbeler faşisttir'

tbmm genel kurulu'nda, darbe ve muhtıralarla ilgili meclis araştırma komisyonu kurulması yönündeki önergeler kabul edildi.
dört siyasi parti grubu tarafından verilen, ''ülkede demokrasiye müdahale eden tüm darbe ve muhtıralar ile demokrasiyi işlevsiz kılan diğer bütün girişim ve süreçlerin tüm boyutlarıyla araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırması açılmasına'' ilişkin önergeler oy birliği ile genel kurul'dan geçti. milletvekilleri kararı alkışlarla karşıladı.
alınan karar gereği komisyon, 17 milletvekilinden oluşacak ve üç ay süreyle görev yapacak.
'hukuk dışı müdahale olamaz'
mhp grup başkanvekili mehmet şandır, darbe ve muhtıralarla ilgili meclis araştırma komisyonu oluşturulmasına ilişkin önerge üzerinde, imza sahipleri adına söz alarak, tbmm'nin geçmişinde en önemli ve tarihi oturumlardan birinin gerçekleştirildiğini söyledi. şandır, “tbmm'ye karşı hukuk dışı yollardan yapılan darbeleri en çok tbmm sorun yapmak zorunda. tarihin ve milletin önünde, milletin iradesine, sebebi ne olursa olsun, sahibi kim olursa olsun hukuk dışı yollardan yapılacak bir müdahale olmamalıdır. egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” diye konuştu.
darbelerle mücadelenin, “demokrasiyi nasıl güçlendirebiliriz” sorusu etrafında yapılması gerektiğini vurgulayan şandır, “bu komisyonun adı, 'darbelerle mücadele' değil, 'demokrasiyi güçlendirme komisyonu' olmalıdır. kabuk tutmuş yaraların kaşınmasının bu ülkeye bir faydası yoktur. bundan sonrasında demokrasiyi güçlendirerek tedbir almalıyız” dedi.
chp gaziantep milletvekili mehmet şeker de, “12 eylül'ün yüreğimde, içimde çok ciddi sıkıntılar yarattığı durumlar vardır. adana cezaevinde bir arkadaşımız idam edildi. o geceyi hiç unutamıyorum. hepimizde korku hakim olmaya başladı. sonrasında işkenceleri yaşadık” diye konuştu.
‘tüm darbeler faşisttir’
bdp muş milletvekili sırrı sakık ise önerge üzerinde ortaklaşmanın kendilerini umutlandırdığını söyledi.“darbelerin tümüne karşıyız” ifadesini kullanan sakık, “bizimle ilgili konularda ya kör ya sağırsınız. burada bir de 2 mart darbesi vardı. bu, sadece milletvekillerinin meclis'ten alınması değildi. bir iradeye gem vuruldu. yeni bir süreç açıldı. hiç birimiz şiddete bulaşmamıştık. bu ordu, bu halkın hizmetinde olacak, halkın iradesine saygı gösterecek. tüm darbeler faşisttir” diye konuştu.
darbelerin araştırılması konusunda tüm partilerin anlaştığına dikkati çeken sakık, “hala 12 eylül'ün yarattığı bir sistem sayesinde iktidar oluyorsunuz. bugün binlerce insan içeride değil mi? eğer samimiyseniz 12 eylül'ün kalıntısı olan yök'ü, özel yetkili mahkemeleri derhal ortadan kaldırmalısınız. seçim barajını makul bir noktaya çekmelisiniz. toplumsal uzlaşı için bir genel af kaçınılmazdır” görüşünü ifade etti.
türkiye'de 12 eylül 1980 tarihinde askeri darbe ile iktidarı devirenlerden dönemin genelkurmay başkanı kenan evren ile hava kuvvetleri komutanı tahsin şahinkaya, ankara 12. ağır ceza mahkemesi tarafından yargılanıyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar