Tunus Devrimi
Tunus'ta kurucu meclis belli oluyor
Ülkede 23 Ekim'de yapılan Kurucu Meclis seçimlerini kazanan Ennahda partisi ile iki sol parti CPR ve Ettakatol, kurucu meclis için görev dağılımı üzerinde anlaştı.
Haberin Öne Çıkanları
Hamadi Cibali Başbakan
Monsef Marzuki Cumhurbaşkanı
Mustafa bin Cafer meclis başkanı

tunus'ta 23 ekim'de yapılan kurucu meclis seçimlerini kazanan ennahda partisi ile iki sol parti cpr ve ettakatol, iktidar paylaşımı anlaşmasına imza attı.
üçlü koalisyonun tarafları, geçen ay yapılan seçimlerde en fazla oyu alan ennahda partisinden hamadi cibali'nin başbakanlık görevine gelmesine karar verildi. diğer üst düzey başkanlık ve anayasal meclis başkanlığı görevleri ise sağ ve sol kanat partiler arasında paylaşıldı.
cumhurbaşkanlığına cumhuriyet için kongre (congre pour republique-cpr) lideri monsef marzuki görevlendirilirken yeni anayasa taslağını oluşturacak kurucu meclis başkanlığına ettakatol lideri mustafa bin cafer getirildi.
bu üç görevin onaylanması için 217 üyeli meclis ilk kez salı günü bir araya gelecek.
eski muhalifler sahnede
başbakanlık görevine atanan 63 yaşındaki hamidi cibali ennahda partisi’nin ılımlı başkan yardımcısı olarak tanınıyor. cibali, eski devlet başkanı zeynelabidin bin ali’nin iktidarı döneminde 15 yıl hapis yatmıştı. cumhurbaşkanı olmasına karar verilen monsef marzuki ise tunus insan hakları birliği’nin eski başkanı aynın zamanda bir doktor. marzuki de bin ali döneminde hapis yatan ve sürgüne gönderilen isimlerden biri.
meclis başkanlığı görevine getirilen 71 yaşındaki mustafa bin cafer ise hitabet yeteneği güçlü bir isim olarak değerlendiriliyor.
seçimlerin galipleri, 89 sandalye kazanan ennahda, 29 milletvekili çıkaran cpr ve 20 sandalye elde eden ettakatol partileri, sandıkların kapandığının ertesi gününden beri müzakerelerini sürdürüyorlardı.
orta doğu ve kuzey afrika'da etkili olan ve 'arap baharı' olarak anılan muhalefet hareketi, tunus’ta başlamıştı. genç bir seyyar satıcının, zabıtanın mallarına el koyması üzerine kendini yakması, ülkede 2010'un aralık ayında hayat pahalılığı ve işsizliğe karşı isyanların başlamasına neden olmuştu. isyanın yayılması üzerine 23 yıldır iktidarda bulunan devlet başkanı zeynelabidin bin ali suudi arabistan'a kaçmıştı.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar