Ortadoğu
Türkiye Suriyelilere kucak açtı
Esad'ın baskısından kaçan herkesin ülkesine gelebileceğini söyleyen Davutoğlu, Rusya ve Çin'in veto kararını "Bedeli Türkler ve Araplar ödüyor" sözleriyle eleştirdi.
Haberin Öne Çıkanları
Esad'a mesaj verdi
Rusya ve Çin'e eleştiri
İran'a müdahaleye karşı

komşusu suriye'de muhaliflerin ayaklanması devam ederken devlet başkanı beşar esad'la köprüleri atan türkiye, yeni bir adım atıyor. suriye'de baskıdan bunalan herkesin türkiye'ye gelebileceklerini ifade eden türkiye dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, bu uygulamanın beşar esad'a karşı güçlü bir sinyal olacağının altını çizdi.
48'inci münih güvenlik konferansı'nda 'yeni ortadoğu'nun inşası' başlıklı panelde konuşan davutoğlu, "türkiye'de son yedi aydır 12 bin kişi var. yarın kaç kişinin geleceğini bilmiyoruz ve bu ahlaki sorumluluğu tek başımıza üstlendik. buradan ilan ediyorum: suriye'nin tamamı türkiye'ye gelecek olsa bile onları kendi evlerimizde misafir ederiz" ifadesini kullandı.
orta doğu'da halen süren soğuk savaş'ı sona erdirmek istediklerini vurgulayan davutoğlu, arap birliği'nin birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi'ne taşıdığı kararın rusya ve çin tarafından veto edildiğini söyledi.
rusya ve çin'in soğuk savaş döneminin refleksleriyle davrandığını belirten davutoğlu, "ortadoğu'da soğuk savaş istemiyoruz ve cepheleşmeyi reddediyoruz" dedi.
bm'deki veto kararında rusya ve çin'in suriye konusunda etik davranmadığını dile getiren davutoğlu, "kararı onlar alıyor ama bedeli türkler ve araplar ödüyor" diye konuştu.

davutoğlu ve türkiye dışişleri bakanlığı, abd dışişleri bakanı hillary clinton'la yaptığı görüşmede suriye'ye askeri müdahale için anlaştıkları şeklinde medyada yer alan haberleri de yalanladı.
suriye'de muhaliflerin kalesi konumundaki hums kentinde 3 şubat 2012 gecesi mevlit kandili'nde ordu birlikleri tarafından düzenlenen saldırıda onlarca kişi hayatını kaybetmişti. arap birliği'nin bm'ye taşınan tasarısı ise daimi üyeler rusya ve çin tarafından güvenlik konseyi'nde veto edilmişti.
ankara iran'a askeri müdahaleye karşı
panelde, davutoğlu'na batı'nın iran'a olası müdahalesi de soruldu. tahran yönetimine nasıl davranılması gerektiği şeklindeki bir soruya türkiye dışişleri bakanı, en kötü seçeneğin askeri müdahale olacağını söyleyerek yanıt verdi.
taraflar arasında karşılıklı olarak güven sağlandığı takdirde sorunun çok kısa bir süre içinde çözülebileceğini aktaran davutoğlu, "askeri müdahale bölge için bir felaket olur" ifadesini kullandı.
konferansın ana gündemi suriye
kaynak: ajanslar
konferansın ana gündemi suriye
80 ülkeden 10 devlet başkanı ve başbakan ile 40 bakanın katıldığı münih'teki konferansa, avrupa birliği'nden de dört komiser ve 200 gözlemci katılıyor.
konferansın gündem maddeleri, nato-rusya ilişkileri, asya kıtasının gittikçe artan önemi ve 'arap baharı'. 'arap baharı'nda öne çıkan ülke ise suriye.
konferansın ev sahibi almanya dışişleri bakanı guido westerwelle, cumartesi günü yaptığı konuşmada suriye konusunda bm güvenlik konseyi'nin kesin bir karar alması gerektiğinin altını çizerek, "uluslararası topluluğun açık bir tutum sergileme ve esad rejiminin uyguladığı şiddeti tüm açıklığıyla kınama zamanı geldi" demişti.
abd dışişleri bakanı hillary clinton da, uluslararası toplumun bir an evvel karar vermesi gerektiğini tekrarlayarak "şam'da bir zorba kendi halkına baskı uyguluyor" ifadesini kullanmıştı.
kürsüye gelen rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ise, suriye'de halkın yanında olduklarını ancak esad'a bağlı birliklerin ülkede tek silahlı grup olmadığını söylemişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar