Haber

Türkiye'den İsrail'e tepki

Ankara, işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında yeni yerleşim yerleri inşa etme kararı alan İsrail'i şiddetle kınadı.

Haberin Öne Çıkanları

'Tahrik edici tutum'

Uluslararası topluma çağrı

Washington da tepkili

İsrail, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim bölgelerini büyütmeye devam ediyor.
İsrail, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim bölgelerini büyütmeye devam ediyor. [Reuters]

Yerleşim bölgeleri çözüme engel

doğu kudüs, batı şeria’nın diğer bölgeleri ve golan tepeleri’ne kurulan yahudi yerleşim bölgeleri, barış sürecinin önündeki en önemli engellerden biri olarak görülüyor. 1967 altı gün savaşı sonrasında israil kontrolüne geçen bu bölgelerin işgal altında olduğu bm kararlarıyla belgelenmiş durumda. bm, israil’in kurduğu yerleşim bölgelerine karşı da birçok karar aldı.

türkiye dışişleri bakanlığı, israil'in işgal altında tuttuğu, bünyesinde doğu kudüs'ü de barındıran batı şeria’daki filistin topraklarına, yahudi yerleşimciler için üç bin ilave konut inşa edilmesi kararına tepki gösterdi.

bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, israil'in, uluslararası hukuku ayaklar altına alan bu yasa dışı yerleşim faaliyetleriyle bölgede kalıcı ve adil bir barış zeminini bilinçli bir şekilde tahrip ettiği belirtildi.

ankara, bm genel kurulu üyelerinin 29 kasım'da filistin devleti'ne ‘üye olmayan gözlemci devlet’ statüsünü tanıyan kararının, israil yönetimince doğru algılanamadığını ve bunun yeni yerleşimlere ilişkin onay ile ortaya çıktığını ifade etti.

'israil'in tutumu tahrik edici'

açıklamada, “israil'in üç bin ilave konut inşa edilmesine onay vermesinin, filistin'in bm genel kurulu'nda 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü kazandığı gün gerçekleşmesi manidardır. bu ayrıca, israil'in iyi niyetten yoksun ve tahrik edici tutumunu da ortaya koymaktadır” denildi.

bm genel kurulu perşembe günü düzenlediği oylama sonucunda filistin yönetimi'nin bm nezdindeki statüsünü 'üye olmayan gözlemci devlet' seviyesine yükseltmişti. yeni statü, filistin'e genel kurul'da oy verme hakkı getirmese de, bm kurumlarına katılma hakkı ile uluslararası adalet divanı ve uluslararası ceza mahkemesi gibi bm kurumlarının kurucu antlaşmalarına taraf olma hakkı kazanacak.

israil'in, izlediği tek taraflı politikalarla amaçladığı hedefe asla ulaşamayacağına işaret edilen türkiye dışişleri bakanlığı açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"bu çerçevede israil'i, ortadoğu'da kalıcı barış için uluslararası hukuk doğrultusunda sorumluluklarını yerine getirmeye ve barış zemini tahrip eden tüm faaliyetlerine bir an evvel son vermeye çağırıyoruz. uluslararası toplumu, israil'in iki devletli çözüm perspektifini tahrip eden tek taraflı bu yasa dışı eylemlerinin kabul edilmeyeceğini daha güçlü bir şekilde vurgulamaya ve bölgenin barış ve istikrarına zarar veren bu tutumun değiştirilmesi için gereken önlemleri almaya davet ediyoruz."

washington da tepki göstermişti

abd yönetimi de israil'in yeni konut inşa etme kararını eleştirmiş, abd dışişleri bakanı hillary clinton, bu tip girişimlerin taraflar arasındaki barışı geciktireceğini söylemişti.

halen israil işgali altındaki batı şeria ve doğu kudüs’te, uluslararası hukuka aykırı olarak inşa edilmiş olan 100’den fazla yerleşim biriminde 500 bin kadar yahudi yaşıyor. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;