İran: Batı'nın korktuğu güç

UAEK: İran'la ilgili ciddi kaygılarımız var

BM'ye bağlı kurumun başkanı Amano, Perçin'deki bazı faaliyetleri bildiklerini söyleyip, Tahran'ın tüm tesislerini denetime açmasını istedi.

Konular: Ortadoğu, İran

Haberin Öne Çıkanları

Askeri üs izleniyor

'Hemen gitmek gerek'

Ziyarete izin verilmemişti

Amano, Perçin'e hemen gidilmesinin daha sonra gidilmesinden daha iyi olacağını düşündüklerini söyledi. [Reuters]

bm'ye bağlı uluslararası atom enerjisi kurumu'nun (uaek) icra direktörleri kurulu toplantısı, avusturya'nın başkenti viyana'da başladı. uaek başkanı yukiya amano, toplantıya girmeden önce yaptığı açıklamada, nükleer çalışmaları nedeniyle başta abd ve israil'in tepkisini çeken iran’da, perçin askeri üssünde bazı faaliyetler olduğuna dair bilgi aldıklarını açıkladı.

amano, “perçin’deki bazı faaliyetlerden haberimiz var. bu, oraya hemen gitmemizin, daha sonra gitmemizden daha iyi olacağını düşünmemize neden oluyor” dedi.

iran yönetiminin uaek müfettişlerine bu tesiste denetim yapma izni vermediğini ifade eden amano, "tesiste nükleer başlık için simülasyon çalışmaları yapıldığına ilişkin güvenilir kaynaklardan bilgi elde ettiklerini'' söyledi.

müfettişlerine izin verilmesi halinde ellerindeki bilgileri teyit edebileceklerini aktaran amano, tahran'dan nükleer tesislerini koşulsuz açmasını istedi.

tahran yönetiminin nükleer programının askeri amaçlı olmadığı yolunda kendilerini ikna edemediğini dile getiren amano, ülkenin yüksek düzeyde (yüzde 20 oranında) uranyum zenginleştirme kapasitesini üç misli artırdığını savundu.

uydu aracılığıyla takip

iran heyeti başkanı büyükelçi ali asker sultaniye ise ülkesinin müfettişlere perçin'i gezmeleri için izin verdiğini belirterek, "ancak müfettişler ülkeden bir gün erken ayrıldıkları için denetim yapamadılar" dedi.
 
uaek, iran'ın başkenti tahran’ın güneydoğusunda yer alan bölgeyi  uydu görüntüleri aracılığıyla izliyor. 

kurumun geçtiğimiz kasım ayında hazırladığı bir raporda, iran’ın, başkenti tahran yakınındaki perçin üssünde yüksek düzeyli patlayıcıları test ettiğine inanıldığı, bunun nükleer silah geliştirme çalışmalarıyla bağlantılı bir faaliyet olduğundan şüphelenildiği belirtmişti.

herman nackaertz liderliğindeki uaek müfettişleri, nükleer tesislerini gözlemleme amacıyla iki kez iran'ı ziyaret etmiş ancak müfettişlerin perçin üssüne girmelerine izin verilmemişti.

uaek iran’a yaptığı son ziyaretin ardından tahran ile kurum arasında temel düşünce ayrılıkları olduğunu söylemişti.  

iran, askeri tesislerine girilmesi konusunda oldukça hassas. zira son olarak bid ganeh üssünde 12 kasım tarihinde büyük bir patlama meydana gelmiş, 36 devrim muhafızı ölmüştü. ölenlerden biri, iran’ın balistik füze programının önde gelen isimlerindendi.

son olarak iran’ın natanz uranyum zenginleştirme tesisinin 32 yaşındaki başkan vekili ocak ayında saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti. iran saldırılardan abd ve israil’i sorumlu tutuyor.

iran, nükleer programı çerçevesinde, yeni uranyum zenginleştirme santrifüjleriyle ilk yerli nükleer yakıt çubuğunu ürettiğini açıklamış ve bunları tahran'daki nükleer araştırma reaktörüne yerleştirmişti. karbon liflerinden yapılan 'dördüncü nesil santrifüjler', uranyumun daha hızlı zenginleştirilmesine imkan veriyor.

'nükleer programımız barışçıl'

başta abd olmak üzere batılı ülkeler, iran'ın nükleer silah sahibi olmaya çalıştığına inanıyor. iran ise yaptırımlar nedeniyle durdurmayacağını vurguladığı nükleer programının barışçıl olduğunu ve elektrik üretimi için nükleer teknolojiye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. abd ve ab, tahran yönetimine karşı ticaret ve finans alanlarında yaptırımlar uyguluyor.

ab, ocak ayında nükleer programı ile nükleer silah üretmeye çalıştığına inandığı iran’ın petrol başta olmak üzere çeşitli sektörlerini hedef alan ticari yaptırımlar uygulama kararı almış, ayrıca iran merkez bankası'nın üye ülkelerdeki aktiflerini, meşru ticareti ve borç ödemelerini engellemeyecek şekilde kısmen dondurmuştu.

iran, ihraç ettiği petrolün yaklaşık yüzde 20'sini ab üyelerine satıyor. bu ülkelerin başında da yunanistan, ispanya ve italya geliyor.

ab'nin yaptırım kararının, iran’dan yüksek miktarda petrol ithal eden ve ab borç krizinin merkezinde yer alan yunanistan’ın ekonomisini derinden etkileyebileceği ifade ediliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;