Ortadoğu
'Veto batıda histeri yarattı'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi'nde oylanan Suriye tasarısını Çin ile birlikte veto etmelerinin ardından yapılan açıklamaları eleştirdi.
Haberin Öne Çıkanları
'Erteleme istedik'
'Acele ettiler'
'Sorumlulukları eşit'

rusya, suriye ile ilgili karar tasarınsının birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi’nde veto edilmesinin ardındamn batılı ülkelerin takındığı tavrı ve ulsuplarını eleştirdi.
rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, bahreyn dışişleri bakanı işle yaptığı görüşmenin ardından basın konferansında konuyla ilgili çeşitli açıklamalar yaptı.
lavrov, moskova’nın bm güvenlik konseyi’nde (bm) 4 şubat'ta oylanan suriye ile ilgili karar tasarısını veto etmesinin batıda bir histeri yarattığını söyledi. lavrov, bu söylem “çok öfkelenen nadiren haklıdır” söylemini akla getiriyor” dedi.
lavrov, rusya dış istihbarat şefi mikhail fradkov ile birlikte salı günü şam’a giderek devlet başkanı beşar esad ile bir araya gelecek.
'suç atmayı tercih ettiler'
bm güvenlik konseyi’ndeki veto kararını savunan lavrov, oylamanın suriye ziyareti sonrasına ertelenmesini talep ettiğini, ancak talebinin kabul edilmediğini söyledi. lavrov, suriye’ye yapacağı ziyareti bm’deki oylamadan saatler önce açıklamıştı.
lavrov, “(suriye) seyahatimiz sonrasında durumu tartışabilmemiz için birkaç gün daha süre istememize rağmen, taslağı hazırlayanların bunu alel acele oylamaya götürmek istemesi üzücü” diye konuştu.
lavrov, “batılı ülkelerin oylamayı ertelemeyi reddetmesi, onlar için suçu birine atmanın konseyde uzlaşıya varmaktan daha önemli olduğunu gösteriyor” dedi.
eski rusya başbakanı aynı zamanda akademisyen olan yevgeny primakov da vetoyu savundu. primakov, abd’nin iran müttefiki esad’ı yollayarak arap dünyasındaki etksini tahran’ı daha fazla izole ederek artırmaya çalıştığını söyledi.
primakov , “abd ve nato müttefikleri 2011 arap baharı ile ortaya çıkan hareketi sömürerek sevmediği arap rejimlerinden kurtulmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.
'tarafların sorumluluğu eşit'
rusya, bm güvenlik konseyi’nde oylanan tasarının muhaliflere ve silahlı aşırılara çok az baskı içerdiğini öne sürüyor ve muhaliflerin esad rejimi döneminde ölen 5 bin kişinin sorumluluğunu eşit olarak paylaşması gerektiğini belirtiyor.
rusya ve çin’in bm güvenlik konseyi’ndeki vetosu batılı ülkeler ve arap birliği tarafından büyük tepki görmüştü. abd dışişleri bakanı hilary clinton tasarının veto edilemesini ‘gülünç’ olarak değrlendirmişti.
ülkedeki muhalifler, esad rejimine bağlı askerlerin muhaliflere karşı hums’ta düzenlediği operasyonda sadece cuma günü ölenlerin sayısının 200’ü bulduğunu söylüyor.
rusya, silahlı grupların da rejime bağlı askerlerle birlikte kentlerden çelkilmesini ve mahalleleri kuşatma altına almayı bırakmasını istiyor.
lavrov’un dış istihabarat servisi başkanı mikhail fradkov ile birlikte esad’a nasıl bir mesaj götüreceği ise bilinmiyor.
lavrov, rusya’nın esad hükümetinden demokratik reformlara daha yumuşak şekilde geçmesini isteyeceğini, ancak bazı muhaliflerin bu barışçıl adımı rejimin değişmesi arayışı olarak kullanmakla suçluyor. lavrov, rusya’nın suriye ile ön koşulsuz ve dış müdahalesiz bir diyaloğa girilmesini istiyor.
rusya’nın orta doğu’daki en öemli müttefiki suriye, rusya’dan milyarlarca dolarlık silah alıyor, suriye ayrıca rusya’nın eski sovyet cumhuriyetleri dışındaki tek askeri üssüne de ev sahipliği yapıyor.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar