Amerika

Washington'da Suriye zirvesi

İngiltere Başbakanı Cameron'la görüşen ABD Başkanı Obama, Esed'siz bir demokrasi için çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

'Obama baskı altında'

'Konferans önemli adım'

Taraflar kararsız

Obama, toplantıda Suriye'de kimyasal silah kullanılmasının ABD'nin “kırmızı çizgi”si olduğunu bir kez daha söyledi. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

abd başkanı barack obama ve ingiltere başbakanı david cameron, suriye devlet başkanı beşşar esed’e yönelik baskıyı artırmaya karar verdi.

suriye'de iki yıldır devam eden krizi görüşen obama ve cameron, beyaz saray’da bir araya geldi. iki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

“obama, esed rejimine yönelik baskıyı artırmak, insani yardım sağlamak, ılımlı muhalefeti güçlendirmek ve esed'siz demokratik bir suriye için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

el kaide çıkmazı

washington’da bulunan al jazeera muhabiri patty culhane, esed rejimini devirmek için mücadele eden muhaliflere silah desteğinin de artık kaygı uyandırdığını aktardı.

culhane'e göre, yerel medyada muhaliflerin silahlandırıldığı konusunda birçok haber yapılırken, hangi ülkenin hangi muhalif grubu silahlandırdığı konusunda kaygılar mevcut.

al jazeera muhabiri, obama yönetiminin el kaide ile bağlantılı bazı muhalif gruplar nedeniyle yoğun baskı altında olduğunu bildirdi.

'konferans önemli adım'

ingiltere başbakanı david cameron ise, abd seyahati öncesinde şam rejiminin az sayıdaki müttefiklerinden biri olan moskova’yı ziyaret etmişti. ziyaretini değerlendiren cameron, rusya'nın abd’nin çabasıyla suriye için yapılacak bir uluslararıs konferansa katılmayı kabul etmesinin önemli bir adım olduğunu söyledi.

mayıs ayı başında moskova'ya giden abd dışişleri bakanı john kerry, mevkidaşı sergey lavrov'la yaptığı görüşmede, rusya'yı suriye konusunda tüm tarafların katılımıyla cenevre'de yapılacak uluslararası bir konferans düzenlemeye ikna etmişti.

şam temkinli, muhalefet kararsız

suriye devlet haber ajansı sana'da yer alan habere göre, suriye enformasyon bakanı umran zugbi, salı günü lübnan’ın menar televizyonuna yaptığı açıklamada, şam rejiminin, abd dışişleri bakanı john kerry ve rus mevkidaşı sergei lavrov randevusundan çıkan sonuçları olumlu karşıladığını ve iyimserliğini ifade ettiğini belirtti.

zugbi, gündemdeki uluslararası konferansa suriye’nin katılımının ayrıntıların ve gelişmelerin bilinmesine bağlı olduğunu kaydetti.

suriyeli muhalifler de konferansla ilgili henüz kesin kararlarını vermiş değil. muhaliflerin çatı örgütü suriye ulusal konseyi'nin (suk) başkanı george sabra, istanbul'da yaptığı basın toplantısında konferansa katılım kararı almak için henüz erken olduğunu söyledi.

sabra'ya göre, bunun en büyük nedeni konferansın içeriğinin belli olmaması. suriyeli muhalif lider, konferansın tarihinin, içeriğinin ve katılımcılarının halen belirlenmediğine dikkat çekti. suk, 23 mayıs’ta istanbul'da bir araya gelerek konferans önerisini ele alacak.

ayrıntılar belli değil

rusya ve abd tarafından desteklenen barış görüşmelerinin mayıs ayı sonunda başlayabileceği belirtiliyor ancak tarih ya da konferansın katılımcılar gibi diğer detayları henüz kesinleşmedi. mayıs sonunda düzenlenmesi planlanan konferansın daha ileri tarihte yapılması da söz konusu.

amacın her iki tarafı da masaya oturtmak olduğunu belirten amerikan dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki konferansın haziran ayı başına kayabileceğine işaret etti.

kuseyr'de katliam endişesi

suriye'de rejim güçleri ve lübnan’da etkin olan şii hizbullah grubu hums'un kuseyr ilçesini kuşattı. ülkede yeni bir katliam yaşanmasından endişe ediliyor.

muhaliflerin askeri kanadı özgür suriye ordusu (öso) yetkilileri ve bm raporları buranın zırhlı araçlar ve kalabalık ordu birlikleriyle çembere alındığını gösteriyor.

rejim başkent şam'da da muhaliflerin hala elinde olan semtleri ve çevre köyleri de bombalıyor.
muhalifler başkentin merkezinden neredeyse tamamen çıkarıldı.

ülkenin kuzeyindeki idlib, haseki ve rakka'da ise muhalifler güney ve orta kesimlere göre daha etkili.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar nedeniyle 70 binden fazla insan öldü. uluslararası toplum, krizi sona erdirmenin yollarını arıyor. 

muhalifler esed'in görevi bırakmasını talep ederken, şam yönetimi şubat ayında silahlı gruplar dahil tüm muhalefeti çözüm için diyaloğa çağırmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;