Türkiye
Yeni anayasa için 1 Temmuz uzlaşısı
AK Parti, ortaya çıkacak metinde uzlaşılamazsa komisyonun görevinin sonlandırılmasından yana, CHP ve MHP ise çalışmalar belli bir tarih konulmamasını istiyor.
Haberin Öne Çıkanları
AKP takvim istiyor
Muhalefet karşı
Karar 7 Mayıs'ta

anayasa uzlaşma komisyonu'ndan yeni anayasa çalışmalarına devam kararı çıktı. komisyon, 1 temmuz'a kadar anayasa yazımını sürdürecek. ancak, 1 temmuz'dan sonra nasıl bir yol izleneceği konusunda ak parti ile muhalefet arasında anlaşmazlık var.
anayasa uzlaşma komisyonu, meclis başkanı cemil çiçek'in başkanlığında uzun bir toplantı yaptı. toplantıda, yeni anayasada gelinen durum değerlendirildi ve çalışmalara devam edilip edilmeyeceği tartışıldı. sonunda, 1 temmuz'a kadar anayasa yazımının sürdürülmesi konusunda uzlaşıldı.
chp milletvekili atilla kart, "yasama yılı sonuna kadar yani haziran sonu ya da temmuz başı şeklinde bir mutabakat sağlandı ancak bunun devamında çalışmalar kilitlendi" dedi.
ak parti, anayasa yazımının 1 temmuz'a kadar sürdürülmesini, ortaya çıkacak metinde uzlaşılamazsa komisyonun görevinin sonlandırılmasından yana olduğunu belirtti.
chp ve mhp ise belli bir tarih konulmamasını ve daha sonra da müzakerelere devam edilmesini istedi. görüşmeler tıkanma noktasına gelince, 7 mayıs salı günü anayasa uzlaşma komisyonu'nun yeniden toplanmasına karar verildi.
bu toplantıda yine detaylı bir şekilde müzakereler gözden geçirilecek ve durum değerlendirmesi yapılacak.
18 ayda 29 madde
ak parti, chp, mhp ve bdp, şimdiye kadar yüze yakın maddenin sadece 29'u üzerinde uzlaşma sağlayabildi. dört partinin katılımıyla ekim 2011'de kurulan komisyonda, bir maddenin kabulü için tüm siyasi akımların evet demesi gerekiyordu.
uzlaşma için 31 mart'ı son tarih olarak ilan eden başbakan recep tayyip erdoğan, tbmm başkanı cemil çiçek'ten çalışmalara nokta konulmasını istemişti. çiçek ise, son olarak ek süreye sıcak bakmadığı yönünde açıklama yapmıştı.
yeni anayasanın yazılabilmesi için ak parti, chp, mhp ve bdp'den üçer temsilci bulunan komisyonda partilerin her konuda görüşbirliğine varması gerekiyor.
iktidar partisi daha önce yaptığı açıklamalarda komisyonda uzlaşma sağlanamaması durumunda kendi anaya metnini tbmm'ye sunacağını bildirmişti.
anayasa değişikliğinin kabul için meclisin üçte ikisinin, yani 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. bu sayı 330 ile 367 arasında kalırsa cumhurbaşkanı değişiklikleri referanduma götürebilir.
kaynak: ajanslar
Yorumlar