Türkiye
Yeni anayasa için iki komisyon
Komisyonlardan biri, uzlaşılamayan maddeleri yeniden müzakere edecek, diğeri ise ekonomik hükümler ve temel ilkeleri ele alacak.
Haberin Öne Çıkanları
Çiçek üyelerle görüştü
Süre sınırı yok
Yine 5 gün çalışacak

türkiye'de yeni anayasa çalışmalarına iki ayrı komisyonla devam edilecek. anayasa uzlaşma komisyonu'ndaki partilerin mart ayı sonuna kadar kendilerine tanınan sürede bir sonuca ulaşamaması üzerine, komisyon üyeleri tbmm başkanı cemil çiçek'le pazartesi akşamı bir araya geldi.
yaklaşık dört saat süren toplantıda, yeni anayasa çalışmalarının iki ayrı yazım komisyonu şeklinde yürütülmesi kararlaştırıldı. komisyonlardan biri, daha önce üzerinde uzlaşmaya varılamayan maddeleri yeniden müzakere edecek. ikinci komisyon, son taslakla ilgili, mali, ekonomik hükümler ve temel ilkeleri ele alacak.
toplantıda, ak parti'nin çalışmalarla ilgili liderler turuna çıkılması ve çalışmaların bu ay sonuna kadar tamamlanması önerileri ise kabul görmedi. daha önce olduğu gibi yine haftada beş gün toplanacak olan komisyonun, çalışmalarını tamamlaması için süre sınırı konulmadı. muhalefet partileri daha önceki açıklamalarda iktidardaki ak parti'nin 'zaman baskısı yaptığından' şikayet etmişti.
anayasa uzlaşma komisyonu, haftada bir gün yazım komisyonlarının çalışmalarına ilişkin değerlendirme toplantısı yapacak ve gelinen durumu ele alacak. komisyonun ne kadar çalışacağı bu değerlendirmeler sonucu belli olacak.
görüş ayrılıkları var
yeni anayasa çalışmalarına katılan ak parti, chp, mhp ve bdp'nin uzlaşma komisyonu'nda sunduğu öneriler anayasanın giriş bölümüyle, en temel maddeler olan yönetim şekli, idari yapı gibi konularda görüş ayrılıklarının sürdüğünü göstermişti.
başlangıç bölümünde dikkati çeken farklılık millet ve halk kavramı konularındaydı. iktidardaki ak parti başlangıç metninde etnik ve dini farklılıklara saygıya vurgu yapmış, türk milleti ifadesine hazırladığı metinde yer vermişti.
ana muhalefetteki chp'nin başlangıç bölümü önerisinde türkiye cumhuriyeti ahalisi ve türk ulusu ifadelerini bulunuyordu.
milliyetçi tabanı temsil eden mhp ise mevcut anayasadaki türk milleti vurgusunun aynen kalmasını önermiş, türkiye milleti şeklindeki hitaba karşı çıkmıştı.
kürtlerin ağırlıkta temsil edildiği bdp'nin metninde ise "biz türkiye halkı" ifadesi yer alırken, tüm kimlikler, kültürler, diller ve inançlar için anayasal güvence istenmişti.
18 ayda 29 madde
ak parti, chp, mhp ve bdp, şimdiye kadar yüze yakın maddenin sadece 29'u üzerinde uzlaşma sağlayabildi. dört partinin katılımıyla ekim 2011'de kurulan komisyonda, bir maddenin kabulü için tüm siyasi akımların evet demesi gerekiyordu.
uzlaşma için 31 mart'ı son tarih olarak ilan eden başbakan recep tayyip erdoğan, tbmm başkanı cemil çiçek'ten çalışmalara nokta konulmasını istemişti. çiçek ise, son olarak ek süreye sıcak bakmadığı yönünde açıklama yapmıştı.
yeni anayasanın yazılabilmesi için ak parti, chp, mhp ve bdp'den üçer temsilci bulunan komisyonda partilerin her konuda görüşbirliğine varması gerekiyor.
iktidar partisi daha önce yaptığı açıklamalarda komisyonda uzlaşma sağlanamaması durumunda kendi anaya metnini tbmm'ye sunacağını bildirmişti.
anayasa değişikliğinin kabul için meclisin üçte ikisinin, yani 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. bu sayı 330 ile 367 arasında kalırsa cumhurbaşkanı değişiklikleri referanduma götürebilir.
kaynak: ajanslar
Yorumlar