Ortadoğu
'Yeni anayasa onaylandı'
Suriye devlet televizyonu, yeni metnin pazar günkü referandumda yüzde 89,4 oranında 'evet' oyu alarak kabul edildiğini duyurdu.
Haberin Öne Çıkanları
Katılım yüzde 50'yi aştı
Pazar günü oylanmıştı

suriye'de halk oylamasına sunulan yeni anayasanın kabul edildiği açıklandı. devlet televizyonu, yeni anayasanın yüzde 89,4 'evet' oyu alarak onaylandığını ve referanduma katılım oranının yüzde 57,4 olduğu kaydetti.
yaklaşık 50 yıldır süren tek parti dönemini sona erdirmesi beklenen yeni anayasa, pazar günü oylanmıştı. on dört milyon seçmen bulunan ülkede sürece yönelik olarak 13 bin 835 merkez kurulmuştu.
metnin yapacağı değişiklikler ile her ne kadar islamcı partilerin oluşturulması yasaklansa da, çoğulcu bir siyasi sisteme geçilmesi planlanıyor. yeni anayasaya göre devlet başkanı, başbakanın ve hükümetin atanması gibi yetkilerinin büyük bölümünü ve bazı durumlarda yasamayla ilgili veto yetkisini koruyor.
seksen sekizinci madde, devlet başkanının iki yedi yıl boyunca görev yapabileceğini belirtirken, 155. madde bu kuralların 2014 yılında yapılacak başkanlık seçiminin ardından geçerli olacağını söylüyor. bu da devlet başkanı beşar esad’ın 16 yıl daha görevde kalabileceğini gösteriyor.
orta doğu ve kuzey afrika ülkelerini yoğun olarak etkileyen ‘arap baharı’ hareketi, geçtiğimiz mart ayında suriye’ye de sıçramıştı. yirmi milyon kişinin yaşadığı ülkede düzenlenmeye başlayan demokratik reform gösterileri, ordunun sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.
reform sözü vermişti
bm, arap birliği, ab ve birçok ülke, suriye yönetimine defalarca ülkedeki şiddeti durdurması ve demokratik reform yapması çağrısında bulunmuştu. muhalif gruplar ile insan hakları gruplarının açıklamalarında göre, ülkede çıkan çatışmalarda şu ana kadar yedi bin ila 8500 kişi hayatını kaybetti.

bunun karşılığında suriyeli yetkililer, ‘silahlı terörist grupların’ saldırılarında şu ana kadar iki binden fazla polis ve askerin öldüğünü iddia ediyor. suriye rejimi, 2012 içinde genel seçimlere ek olarak, anayasal reform yapacağı sözü vermişti.
bm güvenlik konseyi şubat ayı başında, esad’ın yetkilerini yardımcısına devretmesi, ülkede birlik hükümeti kurulması ve suriye’ye silah sokulmasının engellenmesi çağrısı yapan karar tasarısını oylamıştı. arap birliği ve avrupa ülkelerinin çoğunluğu tarafından desteklenen tasarı, veto hakkına sahip olan daimi konsey üyelerinden rusya ve çin’in vetosu sonucu reddedilmişti. ret kararı, batılı ülkeler tarafından yoğun bir şekilde eleştirilmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar