Yunanistan Ekonomik Krizi
Yeni hükümet iş başında
Yunanistan'da, eski Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Lukas Papadimos'nun kurduğu ulusal birlik hükümeti yemin ederek göreve başladı.
Haberin Öne Çıkanları
Bakanlar da katıldı
Venizelos yine kabinede
Birlik çağrısı geldi

ekonomik kriz ile boğuşan yunanistan’da, lukas papadimos liderliğinde kurulan yeni hükümet yemin ederek resmen göreve başladı. cumhurbaşkanı karolos papulyas'ın önünde papadimos’un yemin etmesiyle gerçekleşen törene, kabinede yer alan bakanlar da katıldı.
kabinede yeni hükümete destek veren tüm partilerin temsilcileri yer aldı.
papadimus yaptığı açıklamada, yunanistan'ın problemlerinin çözümü için yeni hükümetin elinden gelenin en iyisini yapacağını belirtti. yeni başbakan, görev değişikliği yaptığı papandreu'ya "tüm halkın bir araya gelmesiyle başarıya ulaşacağız" dedi.
eski papandreu hükümetinin maliye bakanı evangelos venizelos aynı görevi sürdürüken, ana muhalefetteki yeni demokrasi partisi'nden stavros dimas yeni dışişleri bakanı oldu. hükümet programı ise pazartesi günü açıklanacak.
birlik çağrısı
ülkenin yeni başbakanı papadimos, perşembe günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘yunanistan'ın karşı karşıya bulunduğu ekonomik sorunların, çözümleneceğinden emin olduğunu’ belirterek, yunan halkına birlik çağrısında bulunmuştu.
atina’nın kritik bir dönüm noktasında bulunduğunu ve bu nedenle geniş katılımlı bir işbirliği hükümeti kurulmasının önem taşıdığını söyleyen başbakan, ülkesinin euro bölgesi’nde kalması için çalışacağını vurgulamıştı.
papadimos, “yunanistan’ın euro bölgesi’nde bulunmasının parasal istikrarı garanti altına aldığına inanıyorum” ifadesini kullanmış ve bunun devamının ülkenin refahı önemine vurgu yapmıştı.
referandum krizi
yunanistan hükümeti, 26 ekim tarihinde düzenlenen euro bölgesi zirvesi’nde üzerinde anlaşılan kurtarma paketini referanduma sunma kararı almıştı. haber, ab liderlerini şok etmiş ve avrupa borsaları başta olmak üzere dünya borsalarında keskin düşüşlere neden olmuştu.
kararlar çerçevesinde uygulanacak borç kesintisi ve sağlanacak kaynakların, atina’nın bugün gayri safi yurtiçi hasılaya (gsyh) göre yüzde 160 seviyelerindeki ab’nin en yükseği olan kamu borcunu, 2020 itibarıyla yüzde 120 düzeyine düşürmesi planlanıyor.
ab’nin en büyük iki ekonomisi almanya ve fransa tarafından yoğun baskı altında olan pasok hükümeti, parti içindeki bölünmeler sonrasında referandum kararından vazgeçmişti.
papandreu, ülkenin içinde bulunduğu borç krizine ek olarak ortaya çıkan siyasi kriz sonucu bir ulusal birlik hükümeti kurulmasına imkan sağlamak amacıyla görevini bırakma kararı almıştı.
euro bölgesi’nin istikrarını da tehdit eden yunanistan borç krizi, birçok avrupalı siyasetçi tarafından bu ülkenin 17 avrupa ülkesinin kullandığı ortak para birimi euro ile ab’deki geleceğinin sorgulanmasına sebep olmuştu.
ab, kurtarma kredilerinin devamını 26 ekim paketinin kabul edilmesi koşuluna bağlıyor. daha önce, önceki kurtarma paketi çerçevesinde serbest bırakılması kararlaştırılan sekiz milyar euroluk kredi de, referandum kararı sonrası dondurulmuştu.
kaynak: ajanslar
Yorumlar