2014 Yerel seçim
'YSK kararları AYM'ye taşınamaz'
Adalet Bakanı Bozdağ Yüksek Seçim Kurulu kararlarının Anayasa Mahkemesi'ne taşınamayacağını söyledi, yasanın bu konuda açık kapı bırakmadığını belirtti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ise YSK'nın ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine ilişkin bir çalışmalarının olmadığını açıkladı.

adalet bakanı bekir bozdağ ak parti grup toplantısına gelişinde soruları yanıtladı. bozdağ, anayasa mahkemesi (aym) başkanı haşim kılıç'ın, yüksek seçim kurulu'na (ysk) yapılan itirazlardan sonuç alınamaması halinde aym'ye başvuru yapılabileceğine yönelik açıklamalarını eleştirdi.
bozdağ, "ysk kararlarına karşı aym'ye gidilemez. aym'nin bu konuda takdir hakkı yoktur, yasa açık kapı bırakmıyor" dedi.
adalet bakanı bozdağ, anayasa mahkemesi'nin twitter kararına yönelik eleştirilerini sürdürdü:
"aym bu kararın esasına girme hakkına daha doğrusu böyle bir başvuruyu esastan görüşme hak ve yetkisine sahip değil. böyle bir görevi, böyle bir yetkisi yok. çünkü bireysel başvuru hakkı bütün yargı yollarını tüketmiş kişilere tanınmış bir haktır. hiçbir mahkemenin kendisine anayasa ve yasanın vermediği bir yetki ve görev ihdas etmesi mümkün değildir."
bozdağ, karara yönelik tepkileri "duygusal" olarak değerlendiren anayasa mahkemesi başkanı haşim kılıç'ı da eleştirdi:
"sayın başkan aym'nin kuruluş ve yargılama usulleri kanununun 45. maddesini okursa tepkim duygusal mı, yasal mı görecektir."
şentop: çalışmamız yok
adalet ve kalkınma partisi (ak parti / akp) genel başkan yardımcısı mustafa şentop ise yüksek seçim kurulu ve anayasa mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesine ilişkin bir çalışmaları olmadığını açıkladı. şentop, yüksek seçim kurulu'na, radyo ve televizyon üst kurulu'ndaki (rtük) gibi bir modelin getirilmesi önerisinin daha önce meclis'teki uzlaşma komisyonu'nda tartışıldığını ancak bunun kabul görmediğini belirtti. şentop "yüksek seçim kurulu'nun idari ve yargısal görevleri birbirinden ayrılabilir ancak bu şimdinin meselesi değil" ifadelerini kullandı.
rtük modeli, yargı dışından kuruma atanan parti temsilcilerinin de kararlarda oy hakkına sahip olmasını içeriyor.
mustafa şentop da twitter kararı nedeniyle anayasa mahkemesi'ni eleştirdi.
"aym bireysel başvurulara baksın, diğer mahkemelerin görev alanını gaspetmesin."
aym başkanı kılıç'ın açıklamaları
anayasa mahkemesi twitter'a erişimin tümden engellenmesinin ifade özgürlüğüne aykırı bularak açılması gerektiğine karar verdi. mahkemenin bu kararı için başbakan tayyip erdoğan "gayri millî" değerlendirmesinde bulundu. hükümet üyeleri açıklamalarında, anayasa mahkemesi'nin bireysel özgürlükleri değil twitter'ı koruyan bir karar aldığını savundu.
anayasa mahkemesi başkanı haşim kılıç ise 7 nisan pazartesi günü konuyla ilgili soruları yanıtladı. kılıç, erdoğan'ın tepkisini "duygusal refleks" olarak değerlendirdi. kılıç twitter kararını seçimden beş gün önce aldıklarını ancak açıklamadıklarını söyledi. haşim kılıç, yerel seçimlerdeki şaibe iddialarının bireysel başvuruyla anayasa mahkemesi'ne taşınması hakkında ise şu değerlendirmede bulundu:
"çeşitli itirazlar, yanlışlıklar olabilir. ancak görünen o ki sistem çalışıyor. herhangi bir endişeye kapılmamak gerekir; ben endişe duymuyorum. yüksek seçim kurulu'nun ne karar vereceğini bilmiyoruz. bir karar çıkarsa ve aym'ye başvuru olursa arkadaşlarımız karar verir."
kaynak: al jazeera
Yorumlar