Avrupa
Yunanistan yine seçime gidiyor
Atina'da yaklaşık 10 gün süren sonrası koalisyon pazarlıkları sonuçsuz kaldı. Seçimler haziran ayında yenilenecek.
Haberin Öne Çıkanları
Siyasi kriz var
Üç parti yetiyordu
Geçici hükümet kurulacak

iki yıldır ekonomik krizle mücadele eden ve ab'nin ortak para birimi euro'dan çıkması gündeme gelen yunanistan'da, 6 mayıs'taki genel seçimlerinin ardından yeni hükümetin kurulamaması üzerine yeniden sandığa gidilmesi kararı alındı.
konuyla ilgili açıklama yapan cumhurbaşkanlığı sözcüsü, son tur görüşmelerden de bir sonuç alınamadığını, bu koşullar altında haziran ortasından yeniden seçim yapılmasından başka bir seçenek kalmadığını söyledi.
seçimlerin tarihi şu an için net değil. ancak yunanistan anayasası'na göre, ülkede bir ay içinde yeniden sandık başına gidilmesi gerekiyor.
6 mayıs'tan sonra bölünmüş bir parlamento aritmetinin ortaya çıktığı ülkede dokuz gündür hükümet krizi yaşanıyordu.
seçimleri ilk üç sırada bitiren yeni demokrasi partisi (nd), radikal sol koalisyon (syriza) ve panhelenik sosyalist hareket (pasok)'un koalisyon kurma girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması sonrası, cumhurbaşkanı karolos papulyas pazar gününden bu yana liderlerle görüşme halindeydi.
yunanistan'da seçimlere kadar ülkeyi, çarşamba günü kurulacak geçici bir hükümet yönetecek.
liderlerin tepkisi
seçimlerin yenilenmesine kararıyla ilgili konuşan pasok lideri evangelos venizelos, "vatanımız yolunu bulacaktır. bunun için elimizden geleni yapacağız" dedi.
demokratik sol parti (dimar) lideri fotis kuvelis de ülkenin yeniden seçimlere gitmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, koalisyon hükümetinin kurulamamasını küçük parti oyunları olarak nitelendirdi.
sandıkta cevap
tarihinin en büyük mali krizini yaşayan yunanistan'da, son seçimlerde tasarruf tedbirleri karşıtı partiler büyük yükseliş göstermiş, tedbirlere destek veren iki merkez parti olan pasok ve nd ise büyük oy kaybına uğramıştı. syriza ise nd’nin ardından ikinci parti pozisyonuna yükselerek, pasok'u üçüncü sıraya itmişti.

kaynak: ajanslar
Yorumlar