Yunanistan Ekonomik Krizi

Koalisyon arayışları hızlandı

Yunanistan Cumhurbaşkanı Papulyas, mali krizdeki ülkenin tekrar seçime gitmemesi için liderlerle üçüncü kez bir araya gelecek.

Konular: Avrupa, Balkanlar

Haberin Öne Çıkanları

'Teknokratlar hükümeti' önerisi

DİMAR: Siyasi yenilgi olur

Piyasalar endişeli

SYRIZA lideri Tsipras, Cumhurbaşkanı Papulyas'ın görüşme davetini reddetti.
SYRIZA lideri Tsipras, Cumhurbaşkanı Papulyas'ın görüşme davetini reddetti. [Reuters]

Paketler dizisi

ekim 2011’de prensipte üzerinde anlaşılan 130 milyar euroluk son paketten önce, mayıs 2010’da da atina’ya yönelik 110 milyar euroluk bir paket kabul edilmiş ve uygulamaya konulmuştu. son iki yıldır taahhüt ettiği hiçbir hedefi tutturamayan atina’nın ikinci kurtarma paketindeki başarısı, izlenecek ekonomik programı hazırlayan ab komisyonu, ecb ve imf yetkilileri tarafından bile sorgulanıyor.

ekonomik darboğazın hüküm sürdüğü yunanistan’da, 6 mayıs tarihinde düzenlenen genel seçimlerin ardından bir yenisinin düzenlenmesi ihtimali her geçen gün artıyor. cumhurbaşkanı karolos papulyas, siyasi partiler arasında koalisyon kurulabilmesi maçıyla gün içinde liderlerle üçüncü kez bir araya gelecek. 

siyasi belirsizliğin piyasalara ve euro bölgesi’ne yansıdığı ülkede, papulyas’ın, siyasi partilere pazartesi günü yaptığı ikinci tur görüşme davetini radikal sol ittifak (syriza) reddetmiş, toplantılar bu parti olmadan yapılmıştı. cumhurbaşkanı, yeni demokrasi partisi (nd), panhelenik sosyalist haraket (pasok) ve demokratik sol parti (dimar) liderleriyle görüşmüştü.

söz konusu üç partinin sandalye sayıları hükümet kurmaya yetse de, dimar, syriza’nın katılmadığı bir koalisyonda yer almayı reddediyor. görüşmelerin ardından herhangi bir uzlaşma sağlanamaması halinde, papulyas'ın haziran ayı ortasında yeni genel seçimlerin yapılması için çağrıda bulunması bekleniyor.

ülkedeki siyasi belirsizlik ve tasarruf tedbirlerine karşı çıkan partilerin yükselişi, atina'nın euro bölgesi'nden çıkabileceği spekülasyonlarını gündeme getiriyor. bu durum, piyasaların zaten darboğazdaki euro bölgesi'ne bakışına olumsuz yansıyor.

‘teknokratlar hükümeti’ teklifi

pazartesi günkü görüşme sonrasında yapılan açıklamalarda, papulyas’ın bir ‘teknokratlar hükümeti’ kurma önerisini liderlerle paylaştığı belirtildi.

pasok lideri  evangelos venizelos, toplantının ardından yaptığı açıklamada, partisinin teknokratlardan oluşan bir hükümeti de destekleyeceğini ancak böyle bir hükümetin, geniş tabanlı olarak pasok, nd, dimar, syriza, bağımsız yunanlılar ve yunanistan komünist partisi'nin (kke) desteğini gerektirdiğini ifade etti.

dimar lideri fotis kuvelis ise teknokratlar hükümetinin siyasi yenilginin kanıtı olduğunu kaydetti. kuvelis, papulyas’ın önerisine, siyasi sistemi yok edeceği ve geniş destek gerektireceği için itiraz ettiğini ifade etti.

nd lideri antonis samaras da iktidarda önce siyasetçilerin sonra teknokratların bulunması gerektiğini belirterek, teknokratlar hükümetinde yer alacak kişileri belirlemeden önce önerinin siyasi desteğine bakılması gerektiğini ifade etti.

samaras, toplantıda papulyas'a koalisyona katılmayı reddeden syriza yerine bağımsız yunanlılar partisi lideri panos kammenos'un taleplerini göz önüne alınmasını teklif ettiğini kaydetti. 

Hileli göstergeler

1 şubat 1999 tarihinde kurulan euro bölgesi’nin bugün 17 üyesi bulunuyor. ancak, yıllık bütçe açığı, kamu borcu, enflasyon seviyesi, kur devalüasyonu ve uzun dönemli faiz oranları gibi makroekonomik kriterlerin sağlanmasıyla üye olunan bölgeye, yunanistan ancak 1 ocak 2001 tarihinde girmişti. daha sonra, atina’nın üyelik için ekonomik göstergeleri olduğundan farklı gösterdiği anlaşılmıştı.

dengeler değişti

tarihinin en büyük mali krizini yaşayan ülkede, son seçimlerde tasarruf tedbirleri karşıtı partiler büyük yükseliş göstermiş, tedbirlere destek veren iki merkez parti olan pasok  ve nd ise büyük oy kaybına uğramıştı. syriza ise nd’nin ardından ikinci parti pozisyonuna yükselerek, pasok'u üçüncü sıraya itmişti.

ilk üç parti sırayla, son bir hafta içinde koalisyon hükümeti kurma görevini üstlense de, çabalar herhangi bir sonuç vermemişti.

son olarak venizelos, diğer iki partinin lideri gibi koalisyon çalışmalarından eli boş dönerek, hükümet kurma görevini cumhurbaşkanı’na iade etmişti.

yunanistan’ın ab ve imf’den alacağı kurtarma paketleri, bütçe kısıntısı gerektiren katı önlemler içeren ön şartları da beraberinde getirmişti. bunların arasında kamu sektöründe büyük istihdam tenzilatları, emekli ve çalışan maaşlarında önemli kesintiler ile vergilerde artış gibi ekonomik tasarruf tedbirleri yer alıyor.

ülke, seçimlere gitmeden önce eski avrupa merkez bankası başkan yardımcısı lucas papademos liderliğinde nd ve pasok arasında kurulan bir birlik hükümeti tarafından yönetiliyordu.

söz konusu hükümet, görev süresi boyunca birçok kemer sıkma önlemini parlamentoda kabul ederek, uygulamaya koymuştu. ülkede bu süreçte, yoğun protesto gösterileri düzenlenmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;