Yunanistan Ekonomik Krizi
SYRIZA taviz vermiyor
Yunanistan’da, tasarruf tedbirlerine ve borç anlaşmalarına karşı çıkan Radikal Sol İttifak, koalisyon görüşmelerinin ikinci turuna katılmayacak.
Haberin Öne Çıkanları
Tsipras'tan net tavır
'Koalisyon kuruldu' iddiası
DİMAR'dan öneri

ekonomik kriz ve siyasi belirsizliğin hüküm sürdüğü yunanistan’da yeniden genel seçimlere gidilmesi ihtimali her geçen gün artıyor. radikal sol ittifak (syriza), cumhurbaşkanı karolos papulyas’ın, ülkede koalisyon kurma çabaları çerçevesinde siyasi partilere pazartesi günü için yaptığı ikinci tur görüşme davetini reddetti.
papulyas'ın, pazar günü önce ilk üç sırayı elde eden partilerin, daha sonra diğer partilerin liderleriyle yaptığı görüşmelerde herhangi bir sonuç alınamamıştı.
seçimlerde yüzde 16,8 oranında oy alarak ikinci sırayı elde eden syriza’nın lideri alexis tsipras, kemer sıkma önlemlerinden yana olan bir hükümete ne katılacaklarını, ne de dışarıdan destek vereceklerini söylemişti. partinin tutumu, ülkede yeniden seçim kararı alınmasının an meselesi olduğu izlenimi veriyor.
tspiras, papulyas'ın konutunda düzenlenen, merkez sağ yeni demokrasi partisi (nd) ve panhelenik sosyalist haraket (pasok) ile birlikte demokratik sol parti’nin (dimar) de dahil olduğu üçlü bir koalisyon hükümeti için anlaşmaya varıldığını iddia etmişti. dimar ise tsipras'ın iddiasını yalanlamıştı.
nd ve pasok, yunanistan’ın euro bölgesi’nde kalması gerektiğini savunarak kemer sıkma politikalarını önlemleri destekliyor. toplam sandalye sayısı, 300 üyeli parlamentoda 149 olan bu iki partinin koalisyon hükümeti kurabilmek için iki milletvekiline daha ihtiyacı bulunuyor.
papulyas pazar günü içinde; ilk üç sıradaki partilere ek olarak, yine yeni parlamentoda yer alan bağımsız yunanlılar partisi’nin lideri panos kammenos, yunanistan komünist partisi’nin (kke) lideri aleka papariga, aşırı sağcı altın şafak partisi’nin lideri nikos mihaloliakos ve dimar’ın lideri fotis kouvelis ile de görüşmüştü.
'ekümenik hükümet' önerisi
dimar lideri fotis kouvelis, papulyas ile pazar günü yaptığı görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, yunanistan'ın, ab ve euro bölgesi'nde kalması ve yapılan borç anlaşmalarının yükümlülüklerinden kademeli olarak kurtulması amacıyla ülkeyi 2014 avrupa parlamentosu seçimlerine kadar yönetecek geniş tabanlı bir koalisyon kurulması teklifini anımsattı.
kouvelis, yunanistan'ın, euro bölgesi'nde kalmasını isteyen bütün partilerin katılacağı bu hükümete ihtiyacı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“partiler, yeniden seçimlere gidilmemesi için çözüm bulmaktan başka bir şeyin peşinde değil. cumhurbaşkanı papulyas'tan, ab ve imf ile yapılan borç anlaşmalarından kurtulmak için acil adımlar atılmasını istedim. papulyas, bana şu ana kadar geniş tabanlı koalisyonu içeren bir ekümenik hükümet oluşturmak için bir olasılık olmadığını bildirdi. yunanistan'ın euro bölgesi'nde kalması için elimizden geleni yaptık.”
kouvelis, geniş tabanlı koalisyona syriza'nın da katılması şartını yineledi.
borç anlaşmaları şartlarını uygulayacaklarına dair ab ve imf'ye taahhüt veren partilerden nd’nin lideri antonis samaras ve pasok’un lideri evangelos venizelos, kouvelis'in ‘ekümenik hükümet’ teklifinin, kendilerinin geniş tabanlı koalisyon hükümeti görüşleriyle örtüştüğünü ifade etmişti.
tüm görüşmelerin ardından herhangi bir uzlaşma sağlanamaması halinde, papulyas'ın haziran ayı ortasında yeni genel seçimlerin yapılması için çağrıda bulunması bekleniyor.
dengeler değişti
tarihinin en büyük mali krizini yaşayan ülkede, son seçimlerde tasarruf tedbirleri karşıtı partiler büyük yükseliş göstermiş, tedbirlere destek veren iki merkez parti olan pasok ve nd ise büyük oy kaybına uğramıştı. syriza ise nd’nin ardından ikinci parti pozisyonuna yükselerek, pasok'u üçüncü sıraya itmişti.
ilk üç parti sırayla, son bir hafta içinde koalisyon hükümeti kurma görevini üstlense de, çabalar herhangi bir sonuç vermemişti.
son olarak venizelos, diğer iki partinin lideri gibi koalisyon çalışmalarından eli boş dönerek, hükümet kurma görevini cumhurbaşkanı’na iade etmişti.
yunanistan’ın ab ve imf’den alacağı kurtarma paketleri, bütçe kısıntısı gerektiren katı önlemler içeren ön şartları da beraberinde getirmişti. bunların arasında kamu sektöründe büyük istihdam tenzilatları, emekli ve çalışan maaşlarında önemli kesintiler ile vergilerde artış gibi ekonomik tasarruf tedbirleri yer alıyor.
ülke, seçimlere gitmeden önce eski avrupa merkez bankası başkan yardımcısı lucas papademos liderliğinde nd ve pasok arasında kurulan bir birlik hükümeti tarafından yönetiliyordu.
söz konusu hükümet, görev süresi boyunca birçok kemer sıkma önlemini parlamentoda kabul ederek, uygulamaya koymuştu. ülkede bu süreçte, yoğun protesto gösterileri düzenlenmişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar