Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan'a yardıma devam kararı

Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan'ın 110 milyar euroluk kurtarma paketinin 8 milyar euroluk altıncı dilimini onayladı.

Haberin Öne Çıkanları

Yardıma onay çıktı

ki ayrı görüşme yapılacak

Karar çarşamba günü

Yunanistan'a verilecek 8 milyar euroluk yardımın IMF tarafından kasım ayında onaylanması bekleniyor. [Reuters]

yardımın uluslararası para fonu (imf) tarafından da onaylanması gerekiyor. cuma günü yapılan yazılı açıklamada imf’nin kararını kasım ayının ilk yarısında açıklayacağı kaydedildi. 

karar, yunanistan parlamentosu’nun ülkede aylardır tartışılan tasarruf yasa tasarısını, perşembe gecesi kabul etmesinin ardından geldi.

yunanistan maliye bakanı evangelos venizelos, kararı 'önemli ve olumlu bir adım' olarak değerlendirdi. venizelos, ''yunanistan asıl sorun değil, şimdi bir bütün olarak euro bölgesi için daha genel ve daha yapıcı kararlar alınmalı'' diye konuştu.

Tartışmalı paket

parlamentoda onaylanan tedbirler çerçevesinde atina, 30 bin kamu sektörü çalışanına bir yıl boyunca maaşlarının yüzde 60’ını ödeyecek ve daha sonra, ‘kamu bünyesinde başka iş bulunamaması halinde’, bu çalışanları işten çıkaracak. yunanistan, bu çerçevede 2012 yılında 300 milyon euro tasarruf etmeyi hedefliyor.

tasarının onaylanması için parlamentoda görüşmeler sürerken, protesto amacıyla yunanistan'ın başkenti atina'da eylem yapan karşıt görüşlü göstericiler arasında çıkan çatışmalarda bir kişi ölmüştü. gösterilere 70 bin ila 100 bin kişinin katıldığı belirtiliyor.

ab-imf raporu

avrupa birliği (ab), avrupa merkez bankası (ecb) ve imf'nin bir raporu, yunanistan'ın borcunun uzun vadede sürdürülebilir olması için bu ülkenin tahvillerini elinde bulunduran özel kesimin bu tahvillerde yüzde 60 kadar kaybı kabul etmesinin gerekebileceğini gösterdi.

ab'nin 21 temmuz'da düzenlediği zirvede, yunan tahvillerini elinde bulunduran bankalar ve finansal kuruluşlar, ülkenin borcunu yüzde 21 oranında silmeyi kabul etmişti.

ancak raporda, özel sektörün yüzde 21'lik oranı yükseltmemesi halinde yunanistan'ın 2020 yılına kadar 252 milyar euro yeni krediye ihtiyaç duyacağı vurgulandı.

raporda ayrıca ülkenin şu anda gayrı safi yurt içi hasıla'ya (gsyh) oranı yüzde 160 olan borcunun, 2013 yıında gsyh'nin yüzde 186'sına ulaşabileceği ve 2020 yılında ise yüzde 152'sine gerileyeceği uyarısında da bulunuldu.

çarşamba günü ikinci zirve

ab maliye bakanları cumartesi günü de avrupa bankacılık sisteminin sermayesini güçlendirilmesi konusun değerlendirmek için biraraya gelecek. 

almanya başbakanı angela merkel, fransa cumhurbaşkanı nicolas sarkozy, avrupa komisyonu başkanı jose manuel barroso ve ab konseyi başkanı herman van rompuy, pazar günü yapılacak zirveden önce bölgenin borç krizinin nasıl çözüleceği konusundaki mevcut çıkmazı aşmak için görüş alış verişinde bulunacaklar.

ab liderleri de pazar günü brüksel'deki ab zirvesinde biraraya gelecek. liderlerin zirvede iki yıldır süren euro bölgesi borç krizinin aşılmasında kapsamlı bir plan üzerinde anlaşması beklenmediği için 26 ekim çarşamba günü ikinci bir zirve düzenlenecek.

fransa endişeli

fransa bu kapsamda avrupa merkez bankası’nın kaynaklarının borç krizinin çözülmesinde daha fazla kullanılmasını savunsa da bu almanya ve diğer euro bölgesi ülkeleri tarafından kabul görmeyen bir görüş.

fransa bankaları yunanistan’daki borç krizinden bire bir etkilenmiş durumda. sarkozy yönetimi ülkenin aaa olan kredisinin düşürülmesinden endişe ediyor.  

ab'nin pazar günü bankaların sermaye temelini güçlendirmek ve euro bölgesi ekonomisinin yönetiminde uzun vadeli reform yapılabilmesi için  haftalardır görüşülen önlemler üzerinde uzlaşı sağlaması bekleniyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;