Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunanistan'dan 'tatminkâr bir başlangıç'

Yunan hükümeti, reform paketini Euro Bölgesi maliye bakanlarına zamanında sundu. AB kaynaklarına göre paket tatminkâr bir başlangıç noktası.

Yunan hükümeti reformlar paketini Euro Bölgesi maliye bakanlarına sundu. [Fotoğraf: Reuters]

ab komisyonu başsözcüsü margaritis schinas, "yunan hükümetinin reform önlemleri listesini zamanında aldıklarını" duyurdu. ab kaynakları, paketi mali programın gözden geçirilmesinde tatminkâr bir başlangıç noktası olarak değerlendiriyor.

Reform paketi

  • insani krizle mücadele
  • ev garantisi
  • sigortasız işsizler için ücretsiz sağlık hizmeti
  • daha adil vergi sistemi
  • vergi kaçakçılığıyla mücadele
  • yolsuzlukla mücadele
  • yakıt ve sigara kaçakçılığıyla mücadele

reuters'in detaylarına ulaştığı pakette, syriza’nın seçim öncesi selanik’te açıkladığı ülkedeki insani krizin aşılmasıyla ilgili reformların tamamının yanı sıra, ülkenin gerçek ekonomisini engelleyen ödenmemiş vergilerin ve bankalardan alınan kredilerin tahsilatının ayarlanması ve kredi borcunu ödeyemeyen vatandaşların konutlarının ihaleye çıkarılmasının durdurulması gibi konular yer alıyor.

dört madde halinde özetlenen reformlar kapsamında adil vergi sistemi getirilmesi; vergi kaçakçılığı, yakıt ve sigara kaçakçılığı ile yozlaşma ve yolsuzlukla mücadele edilmesi ve bürokrasinin azaltılarak devletin yeniden yapılanması gibi maddeler de var.

yunanistan'da bakanlar kurulu da toplanacak ve atina hükümeti ile brüksel arasında reformlar paketiyle ilgili bir telekonferans yapılacak. euro bölgesi maliye bakanlarının da yine telekonferans toplantısında değerlendirme yapma planı var.

euro bölgesi maliye bakanları toplantısı

euro bölgesi maliye bakanlarının cuma günkü toplantısından sonra yapılan ortak açıklamada, 28 şubat'ta bitecek mali programın dört ay uzatılması karşılığında yunanistan'ın geçmiş tüm taahhütlerine bağlı kalacağı, ekonomik toparlanmaya ve mali istikrara zarar verecek tek taraflı adımlardan kaçınacağı ve ab komisyonu, avrupa merkez bankası ve imf'nin oluşturduğu troykanın denetiminde tutulacağı kayda geçirilmişti. atina yönetimine reformların listesini sunması için pazartesi geceyarısına kadar süre tanınmıştı.

ortak açıklamada yunanistan'ın dört ay vade uzatılması karşılığında yapacağı reformları troykaya sunacağı ve ancak onay alması halinde kredi akışının başlayacağı belirtilmişti.

ab komisyonu, avrupa merkez bankası ve imf'nin yunan hükümetiyle reform listesi üzerinde detaylı çalışmayı yaparak, mali programın gözden geçirilmesinin nisan sonuna kadar tamamlanması ve ardından atina'da kalan kredi dilimlerinin serbest bırakılması hedefleniyor.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;