Yunanistan Ekonomik Krizi
Yunanistan'ın notu düştü
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Atina'nın notunu, ülkenin Euro Bölgesi'nden çekilme riskinin artması sebebiyle CCC'ye indirdi.
Haberin Öne Çıkanları
S&P yükseltmişti
Seçimler yakın
Siyasi kriz

uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu fitch, yunanistan ekonomisinin notunu b-'den, iflas etmemiş bir ülke için en düşük not olan ccc'ye düşürdü.
son dönemde atina’nın euro bölgesi’nden çekilmesi ihtimalindeki artışın not indiriminde etkili olduğunu açıklayan fitch, kamuoyu ve siyasetçilerin kemer sıkma politikasına sıcak bakmadığına ve destek vermediğine dikkat çekti.
kuruluş, yunanistan'ın yabancı para cinsinden kısa vadeli kredi notunu da 'b'den 'c'ye indirdi.
bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu standard & poor ise, nisan ayı başında yunanistan’ın kredi derecesini 'tercihli temerrüt'ten çıkararak ccc'ye yükseltmişti.
s&p'nin derece yükseltmesine gerekçe olarak, yunanistan 'ın yakın zamanda devlet borçlarına ilişkin tarihteki en büyük yeniden yapılanmaya gitmesi gösterilmişti.
geçici hükümet
ülkede ekonomik krizden çıkışla ilgili kötümser hava, hükümet kurma çalışmalarının başarıslığı sonrası iyice arttı. perşembe günü, 17 haziran seçimlerine kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümetin başbakanı panayotis pikramenos, cumhurbaşkanı karolos papulyas'ın önünde yemin ederek göreve başlamıştı.
yunanistan'ın 102. başbakanı olan panayotis pikramenos, hukuk alanındaki kariyeriyle ülkenin saygı duyulan figürleri arasında yer alıyor.
1991-1993 yılları arasında da eski başbakan konstandinos miçotakis'in kamu hukuku danışmanları arasında yer alan pikramenos, 2005-2007 yılları arasında hakim ve savcılar ulusal okulu genel müdürü görevinde bulundu.
tarihinin en büyük mali krizini yaşayan ülkede, son seçimlerde tasarruf tedbirleri karşıtı partiler büyük yükseliş göstermiş, tedbirlere destek veren iki merkez parti olan pasok ve nd ise büyük oy kaybına uğramıştı. syriza ise nd’nin ardından ikinci parti pozisyonuna yükselerek, pasok'u üçüncü sıraya itmişti.
siyasi kriz
ilk üç parti sırayla, son bir hafta içinde koalisyon hükümeti kurma görevini üstlense de, çabalar herhangi bir sonuç vermemişti.
ülke, seçimlere gitmeden önce eski avrupa merkez bankası başkan yardımcısı lucas papademos liderliğinde nd ve pasok arasında kurulan bir birlik hükümeti tarafından yönetiliyordu.
yunanistan’ın ab ve imf’den alacağı kurtarma paketleri, bütçe kısıntısı gerektiren katı önlemler içeren ön şartları da beraberinde getirmişti. bunların arasında kamu sektöründe büyük istihdam tenzilatları, emekli ve çalışan maaşlarında önemli kesintiler ile vergilerde artış gibi ekonomik tasarruf tedbirleri yer alıyor.
ülke, seçimlere gitmeden önce eski avrupa merkez bankası başkan yardımcısı lucas papademos liderliğinde nd ve pasok arasında kurulan bir birlik hükümeti tarafından yönetiliyordu.
söz konusu hükümet, görev süresi boyunca birçok kemer sıkma önlemini parlamentoda kabul ederek, uygulamaya koymuştu. ülkede bu süreçte, yoğun protesto gösterileri düzenlenmişti.
kaynak: ajanslar
Yorumlar