Zarif: Nihai anlaşma yakın | Al Jazeera Turk - Ortadoğu, Kafkasya, Balkanlar, Türkiye ve çevresindeki bölgeden son dakika haberleri ve analizler

İran Nükleer Programı

Zarif: Nihai anlaşma yakın

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, nükleer müzakerelerde nihai anlaşmanın yakın olduğunu belirtti, "Çok fazla ilerleme kaydedildi ancak bazı teknik ve metinsel sorunlar halen devam ediyor" dedi.

Konular: Ortadoğu, İran, ABD
İran Dışişleri Bakanı Zarif ile ABD'li mevkidaşı Kerry Viyana'da bir araya geldi. [Fotoğraf-AA]

zarif, nükleer müzakerelere katılmak amacıyla bulunduğu avusturya'nın başkenti viyana'da cumhurbaşkanı heinz fischer ve dışişleri bakanı sebastian kurz ile cumhurbaşkanlığı sarayı'nda görüştü. görüşmeden sonra açıklama yapan zarif, nihai anlaşmanın yakın olduğunu açıkladı. zarif, "çok fazla ilerleme kaydedildi ancak bazı teknik ve metinsel sorunlar halen devam ediyor" dedi.

baskılarla anlaşmanın birlikte gitmeyeceğini vurgulayan zarif, batılıların sürekli "bir anlaşmaya ulaşmak için siyasal kararlılık gerektiğini" ifade ettiğini ancak bu kararlılık adına harekete geçmediğini söyledi.

batılı ülkelerin baskılarına değil, siyasal karar almalarına ihtiyaç bulunduğunu kaydeden zarif, "bazen metnin yazımında problemler çıkıyor ki bu çoğu kez bürokraside olan iran karşıtı yaptırımların sürdürülmesi eğilimi var. bu problemin üstesinden gelmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

"yapmamız gereken çok iş var"

zarif akşam saatlerinde abd dışişleri bakanı john kerry ile görüştü.

görüşme öncesinde gazetecilere açıklamaya yapan kerry, ilerlemeleri en üst düzeye çıkarmak için çok sıkı ve özenle çalıştıklarını belirterek, "bütün taraflar iyi niyetle ilerleme sağlayabilmek için yoğun bir gayretle çalışıyorlar ve ilerleme sağlıyoruz. bu nedenle daha yapmamız gereken çok iş var, bazı zor sorunlar var" dedi.

zarif ise herkesin ilerleme kaydetmek için sıkı çalıştığını vurgulayarak, "halen tartışılması ve çözülmesi gereken zor sorunlar var fakat sorunları çözmek için siyasal istek lazım. bizde bu istek var" diye konuştu.

müzakerelerin 7 haziran'a kadar sürmesi beklenirken, bazı bakanların 5 temmuz'da yeniden bir araya geleceği öğrenildi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;