Arap Baharı İslami bankacılığı güçlendiriyor

Alman Deutche Bank, Arap bölgesinin yaşadığı son devrimlerin, bölgede İslami bankacılığın güçlenmesinde önemli rol oynadığını açıkladı.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

Irak'ta ilk islami banka kuruldu.

Sanayinin büyümesi bankacılığı etkiler.

170 milyon müşteri.

alman deutche bank, arap baharı’nın islami bankacılığa etkilerini içeren bir rapor yayınladı. rapora göre, arap ülkelerini yöneten birçok siyasi kurumun çekinceler koyduğu islami bankacılığın daha da genişleyeceğini, araçlarının etkinleşeceğini ve başlangıç için yeni bir çevre vereceğini açıkladı.

islami sisteme göre çalışan mali kurumların hali hazırda kullandığı araçlar arasında murabaha (karşı satış) , selem (öde al) ve leasing bulunuyor.

rapor tahminlerine bazı kanıtlar sunarak şu ana kadar tunus, mısır ve libya’da başarılı olan devrimlerde islam şeriatını ülkede yasamanın temel kaynağı kılmak isteyen islamcıların üstün olduğuna işaret etti.

ülkelere yayılıyor

libya’da muammer kaddafi rejiminin devrilmesiyle birlikte islami bankacılığın yeni yasalarının çıkarılmasına hız verileceği açıklandı.

rapor islamcıların tunus’taki siyasi başarılarının mısır’da da yaşanmasının beklendiğini belirterek benzeri durumun kısa vadede bölgenin diğer ülkelerini de tetikleyeceğini kaydetti.

rapor nihai sonucun islami bankacılığa ve genel şekliyle arap bölgesindeki klasik bankacılığa eşit zemin vereceği ve bu durumun islami bankacılığın geçmiştekinden daha büyük bir büyüme gerçekleştirmesine yol açacağı tahmininde bulundu.

rapor suriye ve irak gibi iki ülkede islami bankacılığın başlamasının yakın vadede bir etkisinin olmayabileceğine dikkat çekerek hali hazırdaki huzursuzlukların dağılması ve sanayi alt yapısının ihtiyaçlarının tamamlanması sonrası bu bankaların etkisini artıracağını belirtti.

müşteri potansiyeli

irak geçtiğimiz temmuz ayında 250 milyar irak dinarına ( 214 milyon dolar) varan bir sermaye ile ilk resmi islami bankasını kurmuştu. suriye de ilk islami bankasını 2007 yılında şam bank adıyla açmıştı.

rapor arap bölgesinin 170 milyona varan büyük bir müşteri potansiyelinin olduğunu ve gelecekte islami bankacılık ile klasik bankacılık arasında tercih yapma fırsatlarının olacağını ifade ediyor.

uluslararası standartlarda rapor islami bankacılığın varlıklarının kemer sıkma ortamlarından, kredi durgunluğu ve klasik borç piyasalarında güvensizlikten istifade ederek 2016 yılı itibariyle 1,8 trilyon dolara çıkacağı tahmininde bulundu.

 rapora göre dünyada islami bankacılığın varlıkları 2006 ila 2010 yılları arasında yüzde 24 oranında büyüdü. klasik bankacılıkta bu oran yüzde 15 oldu. islami krediler yüzde 25, klasik krediler yüzde 15 arttı. islami mevduat ise yüzde 21, klasik mevduat yüzde 17 yükseldi.

kaynak: al jazeera, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;