Dragon dönüş yolunda
NASA'nın taşıma işlemlerini özel sektöre devretmesinin ardından uzaya gönderilen ilk araç şimdilik görevini başarıyla tamamladı.
Haberin Öne Çıkanları
UUİ'ye kenetlendi
Malzeme taşıdı
Pasifik'e düşecek

spacex şirketi tarafından 22 mayıs’ta fırlatılan uzay gemisi dragon, dünya’ya dönüş yolculuğuna tsi 10:05’te başladı.
dragon’un 17:44’te los angeles’ın 907 kilımetre güney batısına, pasifik okyanusu’na inmesi planlanıyor. american marine şirketine ait gemiler kapsülü almak için pasifik okyanusu’nda hazır bekleyecek ve dragon’u los angeles limanına getirecek. gemi yolculuğunun iki ya da üç gün sürmesi bekleniyor.
limanda teslim alınan kapsül spacex’in texas’taki tesislerine götürülecek ve incelemeye alınacak.
malzeme taşıdı
dragon özel bir şirket tarafından uui’ye gönderilen ilk araç olma özelliğine sahip.
abd’nin cape canaveral üssünden falcon 9 roketiyle fırlatılan özel sektöre ait ilk uzay aracı dragon, 25 mayis’ta uui ile kenetlenmişti. uui’deki astronotlar, robot kollarla kapsülü yakalayarak kenetlenmeyi tamamlamışlardı.
astronotlar daha sonra kapsülün taşıdığı yarım ton gıda, su ve giysiyi boşalttı.
spacex direktörü john couluris, “ilk aşamayı başarıyla tamamladık ama önümüzde hala zorlu bir süreç var” dedi.
couluris, “ilk seferde uzay gemisi başarıyla gönderebilmek, kenetlenmesini gerçekleştirmek, malzeme ikmalini tamamlamak ve güvenli bir şekilde geri dönüşünü sağlamak en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyordu. bu başlı başına bir başarı” diye konuştu.
özel şirketler sıraya girdi
abd’de nasa’nın 2011 yılında uzay yolculuklarına ara vermesinin ardından, uzay çalışmaları konusunda sıkıntılı günler yaşıyordu. özel şirketlere devredilen taşıma işlemleri ile ilgili ilk çalışma spacex tarafından gerçekleştirildi.
uzaya araç gönderme çalışmalarına devam eden bir diğer abd’li özel şirket orbital sciences. şirket sözcüsü barry beneski reuters’a yaptığı açıklamada ağustos ya da eylül’de test fırlatışını gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.
şu anda uui’ye malzeme ve insan taşıyan tek araç olan soyuz uzaygemileri rusya tarafından gönderiliyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar