Dünya Bankası'ndan iklim uyarısı
Başkan Jim Yong Kim liderliğinde hazırlanan rapora göre, hava sıcaklığı bu yüzyılın sonunda 4 Santigrat derece artacak. Küresel ısınma en çok yoksul ülkeleri vuracak.
Haberin Öne Çıkanları
Deniz yükselecek
Yoksulları vuracak
Eylem çağrısı

dünya bankası tarafından hazırlanan iklim değişikliği raporu, dünyadaki bütün ülkelerin daha sıcak bir dünyanın doğuracağı sonuçlardan etkileneceğini ancak küresel ısınmasının beraberinde getireceği kıtlık, deniz suyu seviyelerinde yükselme, kasırga ve kuraklık gibi sorunların ve en çok yoksul ülkeleri vuracağını ortaya koydu.
jim yong kim başkanlığındaki yeni dönemde dünya bankası iklim değişikliğine karşı daha büyük bir mücadele başlattığını duyurdu. dünya bankası'nın girişimiyle almanya'da potsdam iklim araştırmaları enstitüsü'nde hazırlanan raporun kim tarafından kamuoyu ile paylaşıldı.
kim, gazetecilere yaptığı açıklamada “iklim değişikliği sorununu ele almazsak, yoksulluğu hiçbir zaman bitiremeyiz. bugün sosyal adaletin sağlanması yönünde en büyük mücadelelerden birisi de bu” dedi.
bilim adamlarının yüzde 97’sinin iklim değişikliği gerçeğini kabul ettiğini söyleyen kim, “bu raporun bizi sarsıp harekete geçirmesini umuyorum” diye konuştu.
‘isıyı düşür’ başlıklı rapora göre, mevcut politikalar uygulanmaya devam ettiği takdirde dünya bu yüzyılın sonunda 4 santigrat derece ısınacak.
'yeni normal' kabul edilecek
küresel ısınmanın etkileri yeryüzünde çoktan hissedilmeye başladı; arktik denizi’ndeki buzullar eylül ayında şimdiye kadarki en düşük seviyesine ulaştı. bunun yanı sıra mevsim normallerinin dışında oluşan sıcak hava dalgaları ve kuraklık, abd ve rusya gibi ülkeleri tahmin edilenden çok daha fazla etkiledi.
rapora göre sıcaklık 4 santigrat derece yükseldiği takdirde mevsim normalleri dışında gelişen bu hava olayları ‘yeni normal’ olarak değerlendirilmeye başlanacak.
sıcaklığın artması durumunda deniz seviyesi de yaklaşık 1 metre yükselecek, vietnam ve bangladeş gibi ülkeler su baskınlarına maruz kalacak. su sıkıntısı, ekinlerin zarar görmesi gibi etkiler, açlığı ve yoksulluğu artıracak.
ülkelerin sera gazı salınımlarını azaltmadıkları sürece bu senaryonun gerçekleşme ihtimali oldukça yüksek. ancak tüm ülkelerin gerekli şartları yerine getirmesi halinde bile, 2100 yılına kadar sıcaklığın 3 santigrat derecenin üzerinde artması bekleniyor.
bm üyesi ülkeler, geçen yıl 2015 yılına kadar yeni bir iklim sözleşmesi hazırlanması konusunda uzlaşmaya varmıştı. kyoto protokolü'nün genişletilmesi ile ilgili görüşmelerin yapılacağı bir sonraki bm iklim zirvesi 26 kasım-7 aralık tarihleri arasında katar'da düzenlenecek.
sera gazı etkisi
küresel ısınmanın en önemli nedeni insanoğlunun ürettiği sera gazları. karbondioksit, metan ve azot oksit gazlarının atmosferdeki seviyelerinin artması, güneş ışınlarının dünyadan yansıyıp uzaya geri dönmesine engel olarka sera etkisi yaratıyor ve ısınmaya neden oluyor.
karbondioksit fosil yakıtların yanması sonucu, azot oksit azot bazlı gübre kullanımı sonucu, metan gazı ise organik çöplerin birikimi sonucu ortaya çıkıyor.
hem doğal kaynaklardan hem de fosil yakıtların yanmasından ortaya çıkan karbondioksit endüstri devrimi’nin başlangıcından bu yana, yaklaşık son 150 yıldır artış gösteriyor gösteriyor. bm raporları, karbondioksiti son yirmi yıldır küresel ısınmanın yüzde 80’inden sorumlu tutuyor.
kaynak: ajanslar
Yorumlar