Dünya nüfus raporu açıklandı
BM’nin 2011 raporuna göre, nüfusun yedi milyara dayandığı dünyada, aşırı yoksulluk oranın azalması konusunda ilerleme kaydedilse de, zengin ve fakirin arasındaki fark hemen hemen her yerde arttı.
Haberin Öne Çıkanları
İnsan ömrü uzadı
1.8 milyar genç var
Doğurganlık azaldı

birleşmiş milletler'in (bm) yaptığı tahminlere göre, dünya nüfusunun 31 ekim günü yedi milyarı aşmasını bekliyor. eğer mevcut nüfus artış hızı devam ederse dünya nüfusu 2050 yılında 9 milyarın üzerine çıkacak ve yüzyılın sonunda da 10 milyarı aşacak.
bm’nin 7 milyarlık dünya nüfusuna dikkat çekmek, bu gelişme doğrultusunda daha iyi bir dünya için insanlara düşen görevleri vurgulamak adına yaptığı çalışmalar da devam ediyor.
bu amaçla birleşmiş milletler nüfus fonu (unfpa) tarafından hazırlanan ‘dünya nüfusunun durumu 2011 raporu’ yedi milyar nüfuslu dünyada insanların yüz yüze geleceği sorunlara ışık tutmayı hedefliyor.
unfpa icra direktörü dr. babatunde osotimehin, ‘7 milyarlık dünyada insanlar ve imkanlar’ başlıklı raporun ön sözünde “insanları hem kendileri için hem de tüm dünya için iyi seçimler yapmaları adına güçlendirecek doğru yatırımlar ve planlama ile yedi milyar nüfuslu dünyamız ileride ekonomiyi güçlendirecek sağlam şehirlere, üretken iş gücüne ve diğer toplumların refahına katkı sağlayacak genç bir nüfusa sahip olabilir” dedi.
gençlerin geleceğin siyaset ve ekonomi dünyasında değişim yaratma konusunda önemli potansiyele sahip olduğunu belirten dr. osotimehin, “gençlerin sağlığına ve eğitimine yatırım yapmalıyız. bu ekonomik büyüme ve ileriki jenerasyonların gelişiminde önemli bir geri dönüş sağlayacaktır” dedi.
örneklem dokuz ülkeden seçildi
dokuz ülkede yapılan saha çalışması sonucu oluşturulan raporda, o ülkede yaşayan halk, demografik gelişmeleri takip eden uzmanlar ve siyasiler ile yapılan yüz yüze görüşmeler değerlendirildi. bu ülkelerin arasında çin, mısır, ütopya, finlandiya, hindistan, meksika, mozambik, nijerya ve makedonya yer alıyor.
bu ülkelerde yaşayan ve çalışan farklı kesimlerden insanlarla yapılan görüşmeler, nüfusu ilgilendiren sorunların ülke fark etmeksizin birbirine bağlı olduğunu ortaya koydu.
rapora göre, aşırı yoksulluk oranın azalması konusunda ilerleme kaydedilse de, zengin ve fakirin arasındaki fark hemen hemen dünyanın her yerinde arttı.
raporda kadınların 1960’lı yıllara nazaran daha az sayıda çocuk sahibi olmalarına rağmen, nüfusun artmaya devam ettiği vurgulandı. yedi milyara yaklaşan nüfusun yaklaşık 1.8 milyarının yaşları 10 ile 24 arasında değişen genç insanlardan oluştuğu tespit edildi.
olumlu gelişmeler
son 60 yıla bakıldığında dünya nüfusunda olumlu gelişmelerin yaşandığı da gözleniyor.
buna göre, 1950’lerde 48 yıl olan ortalama yaşam ömrünün, yeni yüz yılın ilk on yılında 68’e yükseldiği belirlendi. bunun yanı sıra yine 1950’lerde çocuk ölümleri her 1000 doğumda 133 olarak ölçülürken, bu sayı 2005 ile 2010 yılları arasında her 1000 doğumda 46 ölüm olarak kaydedildi.
aşı kampanyalarının çocuk hastalıklarını azalttığı tespit edildi.
bunun yanı sıra, kadın başına düşen çocuk sayısını belirten doğurganlık rakamı, yaklaşık 6.0’dan 2.5’e geriledi. raporda, bu düşüşte ekonomik gelişmenin, sosyal ve kültürel faktörlerin yanı sıra, kadınların eğitime, gelir elde etme fırsatlarına, cinsel sağlık hizmetlerine ve aile planlama metotlarına daha çok erişimlerinin olmasının etkili olduğu belirtildi.
rakamlarla dünya nüfusu
bm, dünya nüfusunun 2050 yılında 9.3 milyara ulaşacağını ve bu yüzyılın sonunda bu sayının 10 milyarı bulacağını ön görüyor.
bu artışın büyük bir çoğunluğunun, aralarında 39 afrika, dokuz asya, altı okyanusya ve dört güney amerika ülkesinin bulunduğu, doğurganlık oranı yüksek ülkelerdeki doğum vakalarından kaynaklanması bekleniyor.
asya’nın, 21. yüzyılda dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip bölgesi olmaya devam etmesi bekleniyor ama afrika’da da büyük bir nüfus artışı gözleneceği belirtiliyor.
nüfusun 2011 yılında 1 milyar olan afrika’da bu sayının 2100 yılında 3.6 milyara çıkması ön görülüyor.
şu anda 4.2 milyarlık nüfusa sahip asya’da ise 2052 yılında bu rakamın 5.2 milyara ulaşacağı ve daha sonra büyümenin yavaşlayacağı belirtiliyor.
bunun yanı sıra amerika, avrupa ve okyanusya kıtalarında 2011 yılı itibariyle 1.7 milyar olan nüfusun 2060’a kadar 2 milyara ulaşması bekleniyor.
rapora göre yıllar içinde nüfus artışı
1 milyar . . . . . . . . . . . . . . . . . .1804
2 milyar. . . . . . . . . . . . . . . . . . 1927
3 milyar. . . . . . . . . . . . . . . . . . 1959
4 milyar. . . . . . . . . . . . . . . . . .1974
5 milyar. . . . . . . . . . . . . . . . . . 1987
6 milyar. . . . . . . . . . . . . . . . . . 1999
7 milyar. . . . . . . . . . . . . . . . . .2011
7 milyarıncı bebek yolda
unfpa, dünya nüfusunun 31 ekim günü 7 milyarı aşmasını beklerken, dünya üzerindeki 7 milyarıncı bebeğin nerede doğacağını bilmek imkansız olduğu için bu sembolik günde çeşitli etkinliklerin düzenleneceği açıklandı.
her ülkede 31 ekim günü doğacak ilk bebek, dünya üzerindeki ‘7 milyarıncı insan’ olarak tarihe geçecek.
bu özel günde türkiye'de de sağlık bakanlığı ve unfpa tarafından düzenlenecek bir etkinlikle ‘türkiye'nin 7 milyarıncı bebeği’ belirlenecek.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar