İngiltere, İslami finansa göz dikti
Başbakan David Cameron, İslami tahvil (sukuk) ihraç eden ilk gayrımüslüm ülke olacaklarını açıkladı.

önceki yıllarda müslüman kimliğiyle bilinen ülkelerde yapılan dünya islami ekonomi forumu’na bu yıl evsahipliği yapan ingiltere damgasını vurdu. ingiltere başbakanı david cameron, forumda yaptığı konuşmada, sukukun yanısıra londra menkul kıymetler borsası’nda islami endeks kurma planını da duyurdu.
londra’nın dünyadaki en büyük islami finans merkezlerinden biri olmasını istediğini belirten cameron, “bazı ülkeler çok içe dönük. köprüleri atmışlar ve dünyanın değişim yönünün, geleceklerini nasıl etkileyeceğini görmeyi reddediyorlar. fakat birleşik krallık bu hatayı yapmayacak” dedi.
islami endeks, müslüman yatırımcıların kumar, alkol ve faiz gibi dine aykırı unsurlardan daha kolay kaçınabilmelerini sağlayacak. sukuk da faiz yerine kira geliri gibi islama uygun yöntemleri kullanıyor.
islami yatırım hızlı büyüyor
dünya genelinde islami yatırımlar son 7 yılda yüzde 150 arttı ve önümüzdeki yıl toplam hacmin 1,3 trilyon sterlin olması bekleniyor. islami yatırımlardan pay almayı isteyen ingiltere, 2014‘te 200 milyon sterlin değerinde sukuk çıkartmayı planlıyor. müslüman yatırımcılardan bu yolla borç alacak olan ingiltere, klasik bankacılıktan yüzde 50 daha hızlı büyüyen islami finans piyasasına erken girerek sektörde lider olmayı hedefliyor.
türkiye’yi babacan temsil etti
29-31 ekim arasında “değişen dünya, yeni ilişkiler” temasıyla düzenlenen 9. dünya islami ekonomi forumu’nda türkiye’yi ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı ali babacan temsil etti. babacan, perşembe günü ise dünya bankası küresel islami finans geliştirme merkezi’nin istanbul şubesinin açılışında konuştu. hazine tarafından 2012‘de başlatılan kira sertifikası uygulamalarından bahseden babacan, “hem kamu, hem de özel sektör başladı. bizim yaptığımız daha çok gayrimenkule dayalı kira sertifikası. ama gayrimenkule değil de başka haklara dayanan kira sertifikası uygulamaları da dünyada mevcut. şu anda gayrimenkullarla başladığımız kira sertifikası oldukça iyi bir zemin kazandı” şeklinde konuştu.
“türkiye sağlam adımlar atıyor”
babacan, özellikle kira sertifikası konusunda türkiye’nin geciktiğini fakat sağlam adımlar attığını söyledi. “hazine şimdiye kadar 5 ayrı ihraç gerçekleştirdi. özel sektör de şuan 7 kira sertifikası ihracı yaptı” diyen babacan, hazine'nin çıkarttığı ilk kira sertifikasının islamic finance news dergisi tarafından en başarılı kira sertifikası seçildiğini ifade etti.
babacan, ileride kira sertifikası dışındaki diğer uygulamaların da hayata geçirebileceğini belirterek “geçen yıl ve bu yıl yurtdışı ihraçlarımız oldu. türkiye içinde de ihraçlar yaptık ve her bir ihraçta da talep gerçekten çok iyi oldu. burada önemli olan güven. mutlaka güvene dayalı enstrümanları basamak basamak ileriye götürmemiz gerekecek” dedi.
türkiye’nin sukuk ihracı artıyor
2012 sonunda yapılan ilk sukuk ihracında 1,5 milyar dolar finansman sağlandı. kira oranı yüzde 2,8 olan sukukun yüzde 58’i ortadoğulu, yüzde 13’ü avrupalı, yüzde 12’si asyalı, yüzde 9’u türk, yüzde 8’i abd’li yatırımcılara satıldı.
2013‘te de şubat ve ağustos aylarında iç piyasada toplam 3,3 milyar lira, uluslararası piyasada ise ekim ayında 1,25 milyar dolar tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi. 2014 yılı için tl cinsinden kira sertifikalarının şubat ve ekim aylarında ihraç edilmesi planlanıyor.
kaynak: al jazeera
Yorumlar