Mars yüzeyi Hawaii'ye benziyor

NASA'nın uzay aracı Curiosity, Kızıl Gezegen'de yaptığı analiz sonucu ilk kez Dünya dışında bir gezegenin toprağında mineral buldu.

Haberin Öne Çıkanları

İlk kez bulundu

Yaşam izi arıyor

Bir Mars yılı kalacak

Küçük bir otomobil büyüklüğündeki robot, Kızıl Gezegen'de 687 gün yani bir Mars yılı geçirecek. [NASA]

abd ulusal havacılık ve uzay dairesi'nin (nasa) uzay aracı curiosity'nin (merak) mars'tan aldığı toprak örneğinde, hawaii toprağında bulunan minerallere benzer mineraller tespit edildi.

curiosity'nin üzerindeki iki analitik aletten biri olan chemin, mars'tan içine bir miktar toprak almıştı.  ilk kez kullanılan bir teknoloji sayesinde x-ray ışınları ile mars’ın toprağındaki kristaller ayrıştırdırıldı.

analizin ardından toprak örneğinin genellikle volkanik patlamalarla oluşan feldispat ve olivin mineralleri içerdiği tespit edildi. bilim adamları, mars toprağının, havai'deki mauna kea yanardağı'nın çevresindeki volkanik topraklara benzediğini belirtti.

mineral araştırma projesinin başında bulunan david blake, “22 yıllık bu macerada benim için sihirli bir an” dedi.

yaşam koşullarını araştırlacak

bilim adamları elde edilen yeni bilgileri kullanarak, güneş sistemi içerisinde dünya’ya en çok benzerlik gösteren gezegenin mikrobiyal yaşam için elverişli olup olmadığını araştıracak.

araştırmacılar özellikle hangi koşulların minerallerin oluşumuna neden olduğunu anlamak istiyor. nasa’da çalışan kimyager douglas ming’in verdiği bilgiye göre, du ya da oksijen ile temas gibi etkenler bu oluşumlara sebep olabileceği gibi, kum fırtınaları, meteor etlileri gibi faktörler de toprak oluşumu üzerinde etkili olabiliyor. 

curiosity son olarak eylül ayında da bir zamanlar yüzey boyunca akan bir nehrin izlerini bulmuştu.

en gelişmiş model

abd'nin florida eyaletindeki cape canaveral üssünden 26 kasım 2011'de fırlatılan curiosity, 6 ağustos 2012'de mars'a iniş yapmıştı.

şimdiye kadar mars gezegenine gitmek için üretilmiş en gelişmiş uzay aracı curiosity, 12'den fazla kamerası, meteoroloji istasyonu, sondaj ile çevreyi ‘tadarak ve koklayarak’ incelemesine olanak sağlayan araçlarıyla, mars'ta hayata ilişkin kimyasal temel yapı taşlarını bulmaya çalışıyor.

yaklaşık 2.5 milyar dolarka mal olan proje kapsamında, küçük bir otomobil büyüklüğündeki robot, kızıl gezegen'de  687 gün yani bir mars yılı geçirecek

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;