Müzik aletlerine pasaport önerisi

Tayland'daki uluslararası biyoçeşitlilik toplantısı için bir tasarı hazırlayan ABD, enstrümanların yapımında kullanılan malzemelerin yasal olup olmadığının belgelenmesini istedi.

Konular: Yaşam, Çevre

Haberin Öne Çıkanları

CITES Bangkok'ta toplandı

14 Mart'a kadar

Öneriler tartışılıyor

Pek çok kişi, enstrümanlarında yasa dışı malzemelerin kullanıldığını farkında olmuyor. [AFP]

177 ülke imzaladı

canlıların ve doğanın korunması konusunda en geniş katılımlı sözleşme olma özelliği taşıyan nesli tehlike altındaki türlerin ticaretine ilişkin sözleşme (cites) 3 mart 1973 tarihinde imzaya açıldı ve 1 temmuz 2007 tarihinde yürürlüğe girdi. türkiye’nin de 1996 yılında imzaladığı sözleşme gereğince bugün yaklaşık 5 bin hayvan türü ve 29 bin bitki türü nesillerinin tükenme tehlikesine karşı 177 ülke tarafından koruma altına alınmış durumda.

tayland'da toplanan uluslararası biyoçeşitlilik zirvesine katılan abd heyeti, müzik aletleri için pasaport önerisinde bulundu.

abd heyeti yapımında yasal olarak egzotik ağaçlar, fildişi ya da kaplumbağa kabuğu gibi malzemeler kullanılmış müzik aletlerinin seyahatler sırasındaki kontrollerde sorunlara neden olmaması için pasaport uygulamasının getirilmesi gerektiğini söyledi.

abd'nin önerisinin, toplantıda kabul edilmesi durumunda, müzisyenler aletleri için üç yıl geçerli pasaport taşıyabilecek.

tehlike altındaki türlere ait malzemelerin yasa dışı kullanıldığı müzik aletlerine gümrük yetkililerince el konulmasının, özellikle abd'deki müzik piyasasında 2011'den bu yana artan bir endişeye neden olduğu belirtildi. pek çok kişi, yüksek fiyatlara satın aldıkları ve seyahat ederken yanlarında taşıdıkları enstrümanlarda bu tür malzemelerin kullanıldığının farkında olmuyor.

kutup ayısı ticareti yasaklanmadı

öte yandan abd heyetinin kutup ayısı ticaretinin yasaklanmasını öngören öneri 42’ye karşı 38 oy ile reddedildi. katılımcılar nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan kutup ayıları için en büyük tehlike kaynağının, ticarettense küresel ısınma sonucu buzulların erimesi olduğu sonucuna vardı.

kutup ayıları özellikler rusya’da derileri için kullanılıyor. hayvanların kafatasları, pençeleri ve dişleri gibi çeşitli organları oldukça yüksek fiyatlardan alıcı buluyor.

her yıl başta kanada’daki vahşi kutup ayıları olmak üzere öldürülen yaklaşık  800 kutup ayısının yarısı uluslararası ticarete kurban gidiyor.

ülkeler önerilerini sunuyor

nesli tehlike altındaki türlerin ticaretine ilişkin sözleşme’ye (cites)  taraf olan 177 ülkenin temsilcileri, yasa dışı hayvan ticareti nedeniyle yaban hayatın ve doğanın içinde bulunduğu tehlikeyi tartışmak için 3-14 mart tarihleri arasında bangkok’ta bir araya geliyor.

taraf ülkeleri bangkok’ta zirvesinde vahşi hayvan, kereste ve balık ticaretini kontrol altına alınabilmesi için 55 üye ülke tarafından sunulacak 70 tasarıyı değerlendirecek.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;