Platini: Harcanacak para gereksiz

UEFA Başkanı, Dünya Kupası'nda kullanılacak 'gol çizgisi' teknolojisinin, Şampiyonlar Ligi'nde uygulanmasının gereksiz külfet oluşturacağını söyledi.

Konular: Futbol

Haberin Öne Çıkanları

Platini 5 hakemi savunuyor

Dünya Kupası'nda kullanılacak

'Yeni teknoloji zorunluluk'

Euro 2020, 13 farklı şehirde düzenlenecek. [AFP]

uefa başkanı michel platini, topun çizgiyi tam olarak geçip geçmediğini gösteren 'gol çizgisi' teknolojisine harcanacak paranın gereksiz olduğunu söyledi. 

uefa'nın bulgaristan'ın başkenti sofya'da gerçekleştirdiği toplantı sonrasında açıkamada bulunan platini, 'gol çizgisi' teknolojisi yerine, gençlere yatırım yapmayı tercih edeceğini belirtti. 
 
daha önce yaptığı açıklamalarda da beş hakem uygulamasının yeterli olduğunu savunan platini, yeni teknolojinin futbolun doğasını bozacağını savunmuştu. 
 
şampiyonlar ligi için büyük külfet olacağını dile getiren platini "bunun için avrupa'daki 280 stada bu teknilojinin gitmesi gerek ve bu gereksiz. hakemin uzaklardan göremediği bir gol için para harcamaktansa gençlere yatırım yapmayı tercih ederim" diye konuştu.
 
bu teknilojinin 54 milyon euro'ya mal olacağını belirten fransız futbol adamı, 40 yılda bir olabilecek bir hatayı engellemek için harcanacak bu paranın çok olduğu fikrini savundu.
 
blatter: gol çizgisi teknolojisi kullanılacak
 
2013 şubat ayında fifa'dan yapılan açıklamada 2014 dünya kupası'nda yeni teknolojinin kullanılmaya başlanacağı ve üretici firmanın belirlenmesi için ihale yapılacağı duyurulmuştu. 
 
 
dünya futbolunun iki önemli kurumunun başındaki blatter ve platini bu konu nedeniyle yaklaşık iki yıldır gerginlik yaşıyorlar. 
 
gol çizgisi teknolojisi, brezilya'da düzenlenecek dünya kupası'ndan önce konfederasyon kupası'nda da kullanılacak. 
 
iki firmaya onay
 
şu ana kadar fifa'nın kalite standartları onayını alan iki firma bulunuyor. 
 
gol çizgisi için hawk-eye (şahin gözü) ve goalref (çipli top) sistemleri onay almış durumda. şahin gözü teknolojisi tenis ve kriket müsabakalarında kullanılıyor. 
 
alman ve danimarka ortaklı bir şirketin ürünü olan goalref'te ise manyetik alanlı (çipli) özel bir top kullanılıyor. iki sistem de japonya'da düzenlenen dünya kulüpler kupası'nda kullanılmıştı. 
 
ilk kez 2 haziran 2012'de ingiltere ve belçika'nın oynadığı hazırlık maçında kullanılan gol çizgisi teknolojisi, corinthians'ın şampiyonluğu ile sonuçlanan kulüpler dünya kupası'nda da denenmişti. 
 
ingiliz futbolcu frank lampard 2010 dünya kupası'nda bir hakem hatasının kurbanı olmuştu. kupanın 2. turunda ingiltere-almanya maçında ingiliz lampard'ın 38. dakikada takımı 2-1 yenik durumdayken attığı şutta, topun kale çizgisini geçtiği net bir şekilde görülmüş, ancak hakem topun kale çizgisini geçmediğine karar vermişti ve pozisyonda gol kararı çıkmamıştı. maçı almanya 4-1 kazanırken, ingiltere kupaya veda etmişti.
 
bu olaydan sonra gol çizgisi teknolojisi tartışmaları yoğunlaşmıştı. 
 
kaynak: ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;