Twitter'a sansür protestosu
Ülkelere özel içerik denetimi yapılacağını açıklayan mikroblog sitesine, uygulamanın 'sansür' olduğu gerekçesiyle kullanıcılarından tepki yağdı.
Haberin Öne Çıkanları
Twitter'da boykot
'Özgürlüğe aykırı'
'Amaç ihlali engellemek'

twitter'ın devletlerin politikalarına uygun olarak içeriklere müdahale edileceğini açıklamasının ardından, sitenin üyelerinden tepki geldi. mikroblog sitesinin kullanıcıları, #twitterblackout (twitter karartıldı), #twittercensored (twitter sansürlendi) ve #j28 (28 ocak) konu başlıkları ile uygulamayı protesto etti.
twitter'da başlatılan eylemin hemen ardından sınır tanımayan gazeteciler örgütü de kullanıcıların hak arayışına destek verdiğini açıkladı. fransa merkezli kuruluş ayrıca, sitenin kurucusu jack dorsey'e konuyla ilgili bir de mektup yazdı.
çinli aktivist ai weiwei ise "twitter'a yönelik sansür hayata geçerse, tweet atmayı bırakırım" diyerek tepkisini ortaya koydu.
site, yürürlüğe girecek uygulamanın ülkelerinin kendi hukuklarına göre hak ihlali sayılan içeriklerin filtrelenmesinin ilerici bir adım olduğunu vurguluyor. ancak kullanıcılar, yeni uygulamanın ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı politikalar içerebileceğinden endişe duyuyor.
hizmetin tweet’leri sansürleyeceğine dair endişelerin nedenlerinden biri, twitter çalışanlarının yaşadıkları ülkenin kanunlarına karşı geldikleri takdirde tutuklanma ihtimallerinin bulunması.
'sansür yok'
al jazeera'ya konuşan beyaz saray'ın eski yetkilisi andrew mclaughlin uygulamanın sansür olmadığını dile getirdi. ortada bir yanlış anlaşılma olduğunu söyleyen mclaughlin "bazı ülkeler ancak tarihi ya da kültürel nedenlerden dolayı bazı mesajları yasaklıyorlar. fransa ve almanya'nın nazi yanlısı mesajları yasaklaması gibi" diye konuştu.
mikroblog sitesi twitter, sisteminde yapacağı değişiklikler sayesinde mesajların ülke özelinde denetlenmesine olanak sağlayacağını açıklamıştı. uygulama, ülkelerin kendi yasalarına aykırı mesajları engellenme imkanı veriyor.
abd merkezli twitter şimdiye kadar içerik engelleme yetkisini daha çok çocuk pornosu içerikli tweet’ler için kullanıyordu.
'demokrasi katalizörü'
kimileri twitter’da yazılan iletilerin, iran’da 2009 seçimleri ardından ortaya çıkan 'yeşil hareket'in ve son olarak arap dünyasını etkisi altına alan ‘arap baharı’ kapsamındaki protesto gösterilerinin organize edilmesinde rol oynadığını düşünüyor.
bu rol en çok twitter’ın ve abd’nin eski ulusal güvenlik danışmanı mark pfeifle’ın hoşuna gidiyor.
pfeifle, 2009 yazında twitter’ın iran’daki ‘yeşil hareket’ protestolarında oynadığı rol nedeniyle nobel ödülleri’ne aday olması gerektiğini söylemişti.
kaynak: al jazeera ve ajanslar
Yorumlar