Yunanistan’da liderler anlaştı

Ülkede siyasi parti liderleri, 130 milyar euroluk ikinci yardım paketi için gerekli kemer sıkma paketi üzerinde anlaştı.

Konular: Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Emekli maaşlarında kesinti

Kamu harcamaları azaltılacak

İşsizlik yüzde 20'yi aştı

Yunanistan hükümeti daha önce 2015'e dek 150 bin kamu sektörü çalışanını işten çıkarmayı kabul etmişti. [Reuters]

yunanistan'da, piyasaların uzun süredir merakla beklediği kemer sıkma önlemleri siyasi parti liderlerince kabul edildi. yunanistan hükümetinden bir yetkili, ülkedeki son gelişmelerle ilgili olarak ingiliz reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "evet. bir anlaşma var" dedi.

anlaşma haberi daha sonra avupa merkez bankası başkanı (ecb) mario draghi tarafından da doğrulandı.

yunanistan başbakanı lucas papademos parti liderleriyle perşembe gününün ilk saatlerine kadar süren uzun bir görüşme yapmıştı. yaklaşık yedi buçuk saat süren görüşme sonrası liderlerin 'sadece bir konuda' anlaşamadıkları açıklanmıştı.

daha önce üzerinde anlaşılamayan konunun, emekli maaşlarının yüzde 15 azaltılması olduğu sanılıyor. liderlerin bu konuda ne yönde bir karar aldıkları ise henüz bilinmiyor.

perşembe sabahı brüksel'e giden yunanistan maliye bakanı evangelos venizelos, euro bölgesi maliye bakanları toplantısında ülkelerine yönelik yeni yardım planıyla ilgili olarak 'olumlu bir karar' alınacağını umduğunu söyledi.

ağır koşullar kabul edildi

yunanistan hükümeti daha önce 2015'e dek 150 bin kamu sektörü çalışanını işten çıkarmayı kabul etmişti.

atina yönetimi'nin kemer sıkma paketi kapsamında kabul ettiği diğer koşullar ise bu yıl kamu harcamalarının 3,3 milyar euro daha azaltılması, ücretlerin yüzde 22 azaltılması ve bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesiydi.

alınan önlemler halkın büyük tepkisine yol açmış, sendikalar önerilen kesintileri protesto etmek için cuma ve cumartesi günü greve gitme çağrısı yapmışlardı. ülkede salı günü de 24 saatliğine genel greve gidilmişti.

iki yıldır ücretlerin azaltılığı, vergilerin ise artırıldığı yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 20'ye, yoksulluk oranı ise yüzde 27'ye çıkmış durumda.

son kemer sıkma önlemlerinin uygulanması için hükümetin yanı sıra parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor.

2010 mayıs'ından bu yana ab, uluslararası para fonu (imf) ve avrupa merkez bankası'ndan (ecb) yardım alan yunanistan'ıjn temerrüde düşmesinin euro bölgesi'nde ekonomik krizi tetiklemesinden ve bunun tüm dünyada mali sistemi sarsmasından korkuluyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;