Spor Portre
Portre: Fikret Orman
Başkan seçildiğinde Beşiktaş kulübü iflasın eşiğine gelmişti. Kötü bir mali tablonun yanı sıra hem şikeyle hem de yalan borç beyanıyla suçlanan bir kulüp devraldı.

"birçok kişi kaçtı, birçok kişi bu görevin altına girmedi. herhalde bu yönetim en sıkıntılı ve en zor beşiktaş'ı devralacak. tüm arkadaşlar bu sorumluluğun altına girerek bence büyük bir cesaret gösteriyor...
"bilançolara bakarsanız, 350-400 milyon dolar civarında ciddi bir borç var. bunu kaldırmak kolay değil. biz 2004'te 17 milyon dolar borçla bırakmıştık. 7-8 yılda 300 küsur milyon dolarlık ek borçlanma olmuş...
"önümüzdeki dönemde kimse başarı beklemesin, tamamen yönetime destek olarak kulübün ayakta durmasını, tekrar mali olarak kendi kendine yeten bir kulüp olmasını sağlamamız lazım."
fikret orman döneminin başlangıcını en iyi anlatan bu sözler, beşiktaş'ın eski başkanlarından serdar bilgili'ye ait.
siyah-beyazlı kulüpteki başkanlık görevine böyle bir ortamda başlayan orman 1967'de istanbul'da doğdu. orta öğrenimini işık lisesi'nde, yüksek öğrenimini yıldız teknik ve abd'de florida üniversitesi'nde tamamladı.
eski bir beşiktaş yöneticisi olan babası kadir orman otomotiv yan sanayisinde kamyon ve otobüslere fren sistemi üretiyordu. o, tahsilini yaptığını inşaat mühendisliğinde yürümeyi tercih etti, turizm sektöründe de işler yaptı.
ilk adaylığında demirören'e kaybetti
beşiktaş yönetimine girmesi 2000 yılında serdar bilgili başkanlığında oldu. dört yıl sonra bilgili, taraftar baskısının artması ve kendisine yöneltilen eleştirilerin ağır hakaret boyutuna kayması nedeniyle istifa etti ve yönetimde bulunan orman başkanlığa adaylığına koydu. ama karşısında güçlü bir rakip vardı: çocukluk arkadaşı yıldırım demirören.
demirören büyük bir çekişmeye sahne olan yarışta orman'a 162 oy fark atarak kulübün 32'nci başkanı oldu. orman seçimi kaybettikten sonra bir daha başkan olmak istemediğini açıkladı. fakat beşiktaş sevgisi ağır bastı ve ilk adaylığından sekiz yıl sonra, mart 2012'de demirören'in yerine siyah beyazlı kulübün başkanı oldu.
beşiktaş, demirören ve orman dönemlerinde adeta iki farklı kutupta yaşadı. demirören, federasyon başkanlığına gitmeden önce astronomik transferler ve kötü mali yönetim nedeniyle iflasa sürüklenen bir beşiktaş bırakmıştı.
fikret orman ise bu durumu toparlamak için göreve geldiğini biliyordu ama daha başkan olmadan 2010 yılında sabah gazetesi'ne verdiği röportajda yaptığı kıyas, iki farklı düşünce yapısının anlaşılmasına zemin oluşturuyordu:
"yıldırım benim çocukluk arkadaşım. beşiktaş menfaatleri açısından rakip olduk. hiçbir zaman beşiktaş'ı yönetme anlayışımız aynı değil. o pahalı transferler ve sansasyonel yönetimler peşinde oldu. ben beşiktaş'ın kendi bütçesi içinde genç oyuncu yetiştiren ve bunların arasına sokulacak ve adapte olacak önemli oyuncularla başarı elde edilebileceğine inanıyorum. yıldırım daha yüksek bütçeler harcayarak beşiktaş'ı yönetmeye inanıyor. o yüzden fikrimiz hiç uyuşmadı."
birçok sorunla karşı karşıya
kulübün kapısından taraftar ve futbolculara 'feda' diye seslenerek giren orman birçok sorunla boğuştu, boğuşmaya devam ediyor. borçlar yetmezmiş gibi eski başkandan kalan 'yalan borç beyanı' nedeniyle kulüp avrupa kupalarından men edildi.
şikeye karıştığı gerekçesiyle verilen bir yıl avrupa'dan men cezasına itiraz da sonuç getirmedi. yani orman yönetiminde beşiktaş iki yıl avrupa yüzü görmedi.
haziran 2013'te beşiktaş'ta olağan seçimli genel kurula gidildi. orman, demirören döneminin yöneticilerinden ve şike davasında ceza alan serdal adalı'yı büyük bir farkla geçerek yeniden başkan seçildi.
haziran 2013'te beşiktaş'ta olağan seçimli genel kurula gidildi. orman, demirören döneminin yöneticilerinden ve şike davasında ceza alan serdal adalı'yı büyük bir farkla geçerek yeniden başkan seçildi.
orman seçimin ardından, "beşiktaş bugün esasında bir liste onaylamadı, bir zihniyeti onayladı. beşiktaşlılar artık kandırılmak istemiyor. gerçek ile yüzleşip, stratejisi olan, kendine doğru konuşan, çalışan, hiçbir popülarizm içerisinde olmayan, gerçekte başarılarıyla popülerlik yaratan ekip istiyor" diyerek eski yönetime mesaj gönderdi.
fikret orman döneminde beşiktaş, türk spor tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmasına imza attı. eskiyen inönü stadı, aynı yerinde yenisi yapılmak üzere yıkıldı. yeni stada vodafone sponsor oldu.
fikret orman döneminde beşiktaş, türk spor tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmasına imza attı. eskiyen inönü stadı, aynı yerinde yenisi yapılmak üzere yıkıldı. yeni stada vodafone sponsor oldu.
gsm firması vodafone, 13 haziran 2013 tarihinden başlayarak stadyumun isim hakkına 15 yıllığına sahip oldu, beş yıl süreyle de futbol takımının ana sponsoru olmayı tercih etti. karşılığında ise beşiktaş ile 145 milyon dolarlık bir imza attı. inönü stadı'nın adı da vodafone arena olarak değişti.
kulübün borçlarını azaltmak için yeni çareler arayan fikret orman'ın beşiktaş'taki görev süresi 2016 yılında sona erecek.
kaynak: al jazeera
Yorumlar